Challah

 

Foto Cathy Van de Moortele

Oh wat hou ik toch van challah brood. Ofwel nog mooi warm, vers afgesneden, met een lik goeie boter, ofwel de volgende dag getoast aan beide zijden in het kleinste oventje van mijn Stoves ofwel als wentelteefje nog een dag later. Zalig toch? Op het werk maak ik dit brood ook graag, als ik er de tijd voor heb, want het moet toch de tijd krijgen om te rijzen en te bakken. Laat dat je niet afschrikken om zelf challah te maken. Dit recept is trouwens goed voor 2 broden, dan kan je er gelijk eentje van invriezen en spaar je jezelf het werk van een volgende keer.

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr verse gist
  • 60 ml water, lauwwarm
  • 235 ml volle (of nog liever verse) melk
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 55 gr boerenboter
  • 3 eieren
  • 60 ml water
  • snuif zout
  • 700 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 ei
  • sesamzaadjes of maanzaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Breek de gist in het water en meng goed. Laat het papje even staan.
  • Doe de melk met de suiker en de boter in een kom en verwarm die in de microgolf tot de boter net gesmolten is en de suiker opgelost is. Laat de melk even afkoelen.
  • Doe de opgeloste gist met de afgekoelde melk in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de eieren toe, samen met het water en het zout.
  • Klop alles los.
  • Bevestig de K-haak, voeg de bloem toe en laat de Kenwood het deeg 10 min kneden. Het deeg zal heel plakkerig zijn, maar voeg geen extra bloem toe.
  • Vet je handen lichtjes in met wat olie, haal het deeg uit de kom en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ontgas het deeg door het in te slaan. Dek opnieuw af en laat het nog 30 min verder rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Zet twee bakplaten met bakpapier klaar en vet het papier lichtjes in.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties. 
  • Rol elke portie uit tot een lange worst.
  • Vlecht 2 broden van de telkens 3 lange worsten.
  • Leg hiervoor 3 deegworsten naast elkaar op de ingevette bakplaten.
  • Vlecht de worsten tot een brood en stop de uiteinden onder het brood.
  • Dek af met een vochtige doek en laat de broden nog 30 min narijzen.
  • Mix het ei tot het helemaal homogeen is. Gebruik hiervoor een staafmixer. Zo krijg je geen uitlopers van ei op je brood.
  • Bestrijk beide broden met het losgeklopte ei.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droog pannetje tot ze lichtjes kleuren en geurig gaan ruiken. Als je dat niet doet, zullen je sesamzaadjes wit blijven in de oven en geen geroosterde notensmaak hebben.
  • Strooi de zaadjes naar keuze (of een mix van beide - de maanzaadjes rooster je niet) over de broden.
  • Bak de broden 35 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.

TIP:

Als je de broden iets donkerder van kleur wilt, doreer ze dan met enkel de eierdooier ipv het volledige ei of bestrijk ze met wat room.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties