Spaanse kip met paprika's

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had teveel kippenonderbouten gekocht en wou daar iets lekkers mee maken. De bedoeling was om ook een deel daarvan in te vriezen voor een andere keer en dat lukt prima met dit recept. Je kan gerust ook andere delen van de kip gebruiken, zoals de billen of de filets. 

Wat hebben we nodig:

  • 10 kippenonderbouten
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 2 sneetjes wit brood, in 4 gesneden
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 1 gedroogde paprika, van het steeltje en pitjes ontdaan, in 2 gesneden
  • verse platte peterselie, grof gehakt
  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 ui, gepeld en in repen gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 100 ml witte wijn
  • 350 ml (verse) kippenbouillon

Hoe gaan we te werk:

  • Kruid de kip met peper en zout.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de kip aan alle zijden mooi bruin. Neem daar je tijd voor. De kip hoeft nog niet te garen, alleen goed te kleuren = extra smaak.
  • Haal de kip uit de pan en leg ze op een bord.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan indien nodig.
  • Leg het brood, de knoflook, gedroogde paprika in de pan en bak even mee. Zorg dat de knoflook niet kleurt anders wordt hij bitter.
  • Voeg de peterselie toe en bak kort mee.
  • Haal alles uit de olie met een tang en breng het over in een maatbeker.
  • Doe nu de paprikareepjes en uireepjes met de laurier in de pan en laat alles mooi bakken tot het zacht wordt.
  • Voeg de wijn en de bouillon toe aan de maatbeker en mix alles glad.
  • Voeg deze smaakmakers toe aan de paprika's en warm goed door.
  • Leg de stukken kip weer in de pan en voeg wat extra water toe indien nodig, zodat het straks niet droog kookt.
  • Laat de kip nu verder garen in de saus.

TIP:

Lekker met rijst.
De gedroogde paprika's zijn een echt smaakbommetje. Ik koop ze in de Turkse supermarkt, je vindt ze daar op een koord geregen.
Dit gerecht is ook ideaal om in de slowcooker te maken. Van zodra de kip gekleurd is, leg je die in de slowcooker. Voeg de gebakken uien/paprika's toe, samen met de gemixte saus. Zet de slowcooker 2u op high en je hebt er geen omkijken naar.
Het brood in de saus zorgt ervoor dat je saus mooi indikt.

Reacties