Met rijst gevulde tomaten

Foto Cathy Van de Moortele

Zorg dat je tomaten rijp maar niet overrijp zijn, zodat ze hun vorm niet verliezen tijdens het bakken in de oven. De tomaten dienen als kommetje voor de vulling van rijst. We zetten de tomaten bovenop aardappelpartjes en laten alles samen garen in de oven op 200°C. Heb je er al zin in?

Wat hebben we nodig:

  • 4 rijpe, doch stevige tomaten
  • zout
  • olijfolie
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 150 gr risottorijst
  • 10 gr gele rozijnen
  • 5 gr pijnboompitten
  • 3 vastkokende aardappelen, gewassen en geschild
  • rozemarijn, fijngehakt
  • thijm, gerist

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de hoedjes van de tomaten en zet ze apart.
  • Hol de tomaten uit met een meloenlepel en doe de tomatenpulp in een maatbeker.
  • Kruid de binnenkant van de tomaten met zout en laat ze omgekeerd uitlekken op een dubbel vel keukenpapier.
  • Voeg een deeltje van de peterselie toe aan de tomatenpulp en kruid met peper en zout.
  • Met de staafmixer mix je alles glad. 
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pannetje en fruit er de uisnippers in aan tot ze mooi zacht en bruin zijn. Kruid met peper en zout.
  • Doe de rijst in een kom en voeg de rozijnen en pijnboompitten toe.
  • Giet de tomatenpulp in een zeef over de rijst (velletjes en pitjes mag je weggooien) en laat alles 1u staan, zodat de rijst de tomatensappen volledig kan opnemen.
  • Doe de gecaramelliseerde ui bij de rijst en schep om.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.
  • Snij de aardappelen in dikke plakken en daarna in 3 repen. 
  • Besprenkel de aardappelparten met olijfolie en kruid ze met peper, zout, fijngehakte rozemarijn en thijm.
  • Leg de aardappelparten in één laag in een ovenschaal.
  • Vul de tomaten met de rijstmengeling.
  • Zet de hoedjes op de tomaten en zet de gevulde tomaten tussen de aardappelpartjes.
  • Schuif alles voor 1u30 in de oven of tot de rijst en de aardappelpartjes gaar zijn.
  • Bestrooi het gerecht met de rest van de peterselie.

TIP:

Het voorweken van de rijst in de tomatensappen, zal je rijst extra smaak geven.

Reacties