Ossenstaart in de slowcooker

 

Foto Cathy Van de Moortele

Niet zo makkelijk om nog aan ossenstaart te geraken, maar je kan vast en zeker wel bij je slager runderstaart bestellen. Voor het gemak blijf ik het ossenstaart noemen. De slager zal de ossenstaart voor jou in stukken hakken.
Je kan de ossenstaart klaarmaken in de snelkookpan, maar ik heb gekozen voor de slowcooker. Het gerecht heb ik op het laatste nippertje nog verrijkt met gebakken kastanjechampignons.

Wat hebben we nodig:

  • 1 ossenstaart, in stukken gehakt
  • bloem
  • peper van de molen
  • zout
  • pimentón de la vera dulce (zoet paprikapoeder)
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en in repen gesneden
  • 3 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 100 ml cognac
  • 350 ml (verse) runderbouillon, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de stukken staart goed droog met keukenpapier.
  • Kruid de stukken staart aan alle kanten met peper en zout.
  • In een diepvrieszak meng je bloem met peper, zout en pimentón. 
  • Leg de stukken staart in de bloem, sluit de zak en schud goed.
  • Doe dit met alle stukken vlees.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pan met dikke bodem.
  • Bak de stukken staart mooi bruin aan alle kanten. Neem daar je tijd voor.
  • Leg de gebakken stukken vlees in de kom van de slowcooker.
  • Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan en leg er de uien in.
  • Bak de uien tot ze zachter zijn. Voeg de knoflook toe en schep om.
  • Laat de uien nog wat verder bakken tot ze lichtjes kleuren.
  • Giet de cognac bij de uien en laat hem praktisch uitkoken.
  • Voeg ook de bouillon toe en schraap bakrestjes mooi los.
  • Giet alles bij het vlees.
  • Zet de slowcooker 4u op HIGH of tot het vlees zacht is.
  • Haal de ossenstaart uit de pot en hou ze apart. Laat de saus inkoken op het vuur tot ze dikker wordt. Laat de saus volledig afkoelen en zet ze in de koelkast. Schep 's anderendaags het vet weg.
  • Leg de ossenstaart terug in de saus en warm alles rustig op. Stoofpotjes zijn altijd beter daags nadien!

TIP:

Lekker met tagliatelle of aardappelpuree.
Voeg meer bouillon of extra water toe wanneer je de ossenstaart in de snelkookpan klaar maakt of op het fornuis. In een slowcooker verdampt het vocht niet. 
Je kan de ossenstaart eerst 20 min koken met de uien en de saus in de slowcooker en hem daarna een 3 tot 4-tal uur op een heel zacht vuurtje garen.
Om de saus in te dikken kan je de rest van de gekruide bloem gebruiken: breng de saus aan de kook. Hang een fijn zeefje in de saus en doe de gekruide bloem in het zeefje. Met een lepel roer je de bloem in het zeefje in de saus. Zo heb je geen klontertjes en dikt je saus mooi in.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties