Tortilla de patatas (aardappeltortilla)

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een Spaans gerecht dat ik heel graag eet: tortilla de patatas. Er is wat werk aan, maar dan heb je ook wel wat. De aardappelschijfjes worden gegaard in olijfolie, samen met ui en daarna gemengd met (heel veel) eieren en zachtjes gebakken in de pan tot ze lichtjes gekleurd zijn. Eet de tortilla koud of warm.
De olie die je gebruikt hebt om de aardappelen te garen, kan je zeven en opnieuw gebruiken. 

Wat hebben we nodig:

  • 800 gr geschilde aardappelen, gewassen
  • zout
  • peper van de molen
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in fijne reepjes gesneden
  • 8 eieren

Hoe gaan we te werk:

Gebruik een mandoline om dunne plakjes te snijden van de aardappelen. Maak de plakjes niet zo dun als chips, maar ook niet te dik, anders duurt het een eeuwigheid om ze te garen.
Dep de aardappelplakjes droog en kruid ze met zout en en een weinig peper.
Doe een flinke bodem olie in een antikleefpan en warm die goed op. Zet het vuur niet te hoog.
Leg alle plakjes aardappel samen in de pan.
Schep af en toe de aardappelmassa om, zodat alle aardappeltjes mooi kunnen garen.
Voeg de uienreepjes toe en schep om. Laat ze meegaren.
Neem hier je tijd voor, het kan makkelijk 15-30 min duren.
Klop de eieren mooi los in een grote kom en kruid ze met wat zout.
Eens de aardappelschijfjes gaar zijn, giet je ze door een metalen zeef die over een hittebestendige kom hangt. De olijfolie drupt in de kom, de aardappelen liggen in de zeef. Laat alles goed uitlekken.
Meng de aardappelen met de eieren tot een homogeen mengsel.
Kruid bij indien nodig.
Schep een klein beetje van de olie weer in de pan en warm de olie zachtjes op. Laat de olie niet te heet worden, anders wordt de tortilla te donker.
Laat de aardappelmassa voorzichtig in de pan glijden. 
Bak de onderkant tot hij heel licht gekleurd is.
Leg een omgekeerd bord op de tortilla en draai de pan om. Laat de tortilla weer in de pan glijden en bak de achterkant.



Reacties