Rundergehaktballetjes met pasta

 

Foto Cathy Van de Moortele

Wie houdt nu niet van gehaktballetjes? Ik alleszins wel, in alle vormen en varianten. Deze balletjes laten we sudderen in een saus van runderbouillon en lekker veel uien. Je kan de balletjes serveren met aardappelpuree, maar ik heb ze over pasta gedaan. 

Wat hebben we nodig:

  • 550 gr pure américain
  • 35 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 500 ml water
  • 1 eetlepel Oxo runderbouillon
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel maïzena
  • verse bladpeterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de américain met het paneermeel, ei, de ketchup, mosterd, Worcestershiresaus.
  • Kruid met peper en zout. Meng niet langer dan nodig.
  • Rol balletjes van het gehakt en laat ze 30 min opstijven in de koelkast, zodat ze hun ronde vorm mooi blijven houden.
  • In een grote pan laat je wat olijfolie warm worden.
  • Bak de balletjes mooi bruin aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen, enkel een mooi kleurtje te krijgen.
  • Leg de balletjes op een bord en voeg wat nieuwe olijfolie toe.
  • Fruit de ui aan tot hij glazig wordt en laat hem dan zachtjes bruin worden. Neem hier je tijd voor, zodat de uien mooi caramelliseren.
  • Meng het water met de Oxo en kruid de bouillon met Worcestershiresaus en ketchup.
  • Los de maïzena op in een beetje van de bouillon en zet het aan de kant. Hier gaan we straks de saus mee indikken.
  • Leg de balletjes in de saus en breng de saus aan de kook.
  • Giet het maïzenapapje in de saus en roer goed. Van zodra de saus indikt, zet je het vuur weer wat zachter.
  • Laat de balletjes nu zachtjes verder garen.
  • Werk af met vers gesnipperde peterselie.

TIP:

Pure américain is droger (minder vet) dan gemengd gehakt. De balletjes zullen wel veel van de saus opslorpen waardoor ze toch heel lekker worden.
Ik heb de uien versnipperd, maar het is ook leuk als je ze in reepjes snijdt.



Reacties