Pastaschotel met gehakt en aubergine

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van ovenschotels en we zitten momenteel volop in het seizoen waarbij ze nog eens zo goed smaken: een ovenschotel van pasta met gehakt en aubergine. Aubergine op zich heeft niet zoveel smaak, maar het neemt de smaken op van de andere ingrediƫnten. Kies het lekkerste gehakt van je lokale slager voor een superresultaat.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 350 gr gehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 aubergine, in plakken gesneden en daarna in blokjes gesneden
  • 150 ml witte wijn
  • 300 gr tomatenpassata
  • 100 kerstomaatjes, gehalveerd
  • oregano
  • 150 gr kleine pasta
  • 20 gr paneermeel
  • 10 gr pecorino, geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een ovenschaal klaar.
  • Doe wat olijfolie in een diepe hapjespan en fruit de knoflookplakjes aan, zonder ze te laten kleuren.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Kruid met peper en zout.
  • In een andere diepe pan, giet je een bodem olijfolie. Bak de aubergineblokjes goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. De olie kan je zeven en opnieuw gebruiken. 
  • Blus het gehakt met de wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de tomatenpassata en kerstomaatjes toe aan het gehakt en warm door.
  • Kruid met oregano.
  • Voeg de aubergineblokjes toe, samen met de pasta en schep goed om.
  • Voeg wat extra water toe als het gehaktmengsel te droog lijkt. De pasta moet namelijk garen in de saus.
  • Laat alles goed doorwarmen tot de pasta gaar is en het vocht verdampt is.
  • Meng het paneermeel met de pecorino.
  • Breng alles over in een ovenschaal en bestrooi met het paneermeel.
  • Zet de schotel 15 min in de oven of tot het korstje krokant is.

TIP:

Bak niet alle aubergineblokjes in 1x. De pan mag niet te vol zijn of de blokjes zullen niet mooi bruin kleuren.

Reacties