Kip Teriyaki

Foto Cathy Van de Moortele

Iedereen houdt van teriyakisaus: zoet, kleverig, zalig. Of je de saus nu gebruikt als marinade, als saus in de pan of ter afwerking op het bord. Deze keer heb ik de kip na het bakken afgewerkt met de saus. Het lijkt me ook superlekker om dit met gebakken zalm te doen. Dit recept is meer dan voldoende voor verschillende gerechten. Je kan de saus toch wel een hele tijd in een bokaal in de koelkast bewaren.

Wat hebben we nodig:

  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 stuk gember, geschild en zeer fijn geraspt
  • zout
  • olie
  • 230 ml cooking sake
  • 230 ml witte wijn
  • 275 ml sojasaus
  • 15 gr lichtbruine suiker
  • 20 gr maïzena
  • 40 ml water
  • 20 gr geroosterd sesamzaad
  • 4 ontboute kippendijen
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de knoflook en gember met wat grof zout in een vijzel en stamp alles zo fijn mogelijk.
  • Laat wat olie warm worden in een steelpan en voeg de knoflookgember toe. Laat alles mooi warm worden maar let op dat de knoflook niet verbrandt.
  • Voeg de sake, wijn, sojasaus en suiker toe aan de steelpan en breng de saus aan de kook.
  • Eens de saus kookt, zet je het vuur op medium warmte en laatje ze inkoken tot een dikke, kleverige saus.
  • Los de maïzena op in het water en giet dit papje bij de saus. Laat verder indikken tot de gewenste dikte.
  • Roer de sesamzaadjes door de saus.
  • Giet de saus door een trechter in een schone bokaal.
  • Dep de kippendijen goed droog met keukenpapier.
  • Met de achterkant van een mes, sla je op de kippendijen, zodat er ondiepe sneden in komen, zonder dat er door de kip gesneden wordt. Dit zal helpen om het vlees extra sappig te maken.
  • Kruid de kip aan beide zijden flink met peper en zout.
  • Verhit wat olie in een gietijzeren pan en laat die goed warm worden.
  • Leg de kippendijen in de pan en zet er een tweede gietijzeren pan bovenop. Op die manier wordt de kip heel goed tegen de onderste pan aangedrukt en zal ze mooi krokant bakken.
  • Draai de kip pas om wanneer ze mooi gekleurd en goudbruin is.
  • Bak ook de andere kant met de zware pan er bovenop.
  • Haal de kip uit de pan, doop ze in teriyaki saus en versnij ze in repen.

TIP:

Als je kippendijen met vel vindt: kopen! Kruid met peper en zout en zet de kip onafgedekt een nachtje in de koelkast. Het vel zal opdrogen en wat krimpen en dat zorgt dan weer voor een extra krokant kippetje. Leg de kip in een koude pan op de velkant en laat ze zo opwarmen. Op die manier zal het vet uit de velkant vrij komen en crispy worden.



Reacties