Varkenswangen in rode wijn

Foto Cathy Van de Moortele

Vandaag laten we het bier voor wat het is. Ik heb een fles Côtes du Rhône geopend en de varkenswangen 24u laten trekken in de wijn. De slowcooker is ideaal voor dit soort stoofgerechten, maar als je die niet hebt, laat je de wangen op een zo laag mogelijke pit (of in de oven op lage temperatuur) garen. Maak meteen een hele grote portie, zodat je nog een deel kan invriezen voor een volgende keer.

Wat hebben we nodig:

  • 20 varkenswangen, van de vliezen en het vet ontdaan
  • 1 fles rode wijn
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 2 grote, rode uien, gepeld en grof gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • 3 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 3 stelen bleekselder, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
  • 1 pastinaak, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 350 ml (verse) runderbouillon
  • enkele takjes verse thijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 4-5 blaadjes laurier
  • enkele stelen van peterselie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de wangen in een grote ziploczak en giet er de wijn bij. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en leg hem 24u in de koelkast. Draai af en toe de zak om.
  • Laat de wangen uitlekken en vang de wijn op. Die gaan we straks opnieuw gebruiken.
  • Dep de wangen goed droog met keukenpapier en kruid ze flink aan beide zijden met peper en zout.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Korst het vlees aan alle zijden (dat zal je in meerdere keren moeten doen gezien de hoeveelheid). Draai het vlees pas om wanneer het mooi gekorst is.
  • Breng het vlees over in de slowcooker.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit de uisnippers aan tot ze wat kleur krijgen.
  • Voeg de knoflook toe en fruit mee.
  • Voeg de andere groenten toe en bak ze mee tot ze wat kleur (en dus extra smaak) krijgen. 
  • Lepel de tomatenpuree over de groenten en bak die ook even mee.
  • Zet een pot op het vuur en verwarm daarin de wijn met de bouillon, die je verrijkt hebt met thijm, rozemarijn, laurier en peterselie. Je kan die samenbinden tot een bouquet garni.  
  • Blus de groenten met een pollepel van dit vocht en schraap alle bakrestjes los.
  • Voeg de groenten met de jus toe aan het vlees en overgiet met de warme wijn/bouillon.
  • Zet de slowcooker op HIGH en laat het vlees 3-4u garen of tot het mooi zacht is. Zorg dat de wangen wel nog heel blijven.
  • Gooi de bouquet garni weg. Zeef de saus. Mix de groentjes met een deeltje van de saus en giet dit bij de rest van de saus. Je saus is nu mooi dik en boordevol smaak.
  • Serveer het vlees met de saus.

TIP:

Ik heb deze wangen geserveerd met (in eendenvet) geroosterde aardappelen.


Reacties