In eendenvet geroosterde aardappelen

 

Foto Cathy Van de Moortele

Dit moet toch wel een van mijn favoriete aardappelbereidingen zijn: aardappelen die geroosterd worden in de oven, in een laagje eendenvet. Zalig! Zo krokant van buiten, zo smeuïg van binnen. Gisteren hebben we ze bij varkenswangen gegeten, maar ik zou ze zelf zo eten, zonder meer.

Wat hebben we nodig:

  • 5 kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 1 eetlepel semolina of gewone bloem
  • 2 - 3 eetlepels eendenvet
  • 2 takjes rozemarijn
  • enkele takjes verse thijm
  • 5 tenen knoflook, geplet
  • peper van de molen
  • fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een pot met water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de aardappelen in de lengte.
  • Met een vork maak je krassen in het snijvlak van de aardappelen, zodat ze wat ruiger zijn.
  • Voeg het bicarbonaat toe aan het kokende water en kook de aardappelen 8 - 10 min of tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de aardappelen af en schud ze even op. Hoe meer ruige kantjes ze krijgen, hoe krokanter ze straks worden.
  • Neem een grote pan die in de oven mag (of een bakplaat) en doe daar het eendenvet in.
  • Zet de pan in de oven en warm het eendenvet goed op.
  • Leg de aardappelen met het snijvlak naar beneden in het eendenvet en schuif ze 20 min in de oven.
  • Draai de aardappelen om met een tang en schuif ze weer 20 min in de oven.
  • Draai de aardappelen nog eens om en rooster ze nog 20 min.
  • Draai de aardappelen om en leg er de rozemarijn, thijm, tenen knoflook bij.
  • Zet de aardappelen nog 10 min in de oven.
  • Laat de aardappelen even uitlekken op keukenpapier.
  • Kruid met peper en grof zout.

TIP:

Maak deze aardappelen niet op voorhand klaar. Ze zijn op hun best wanneer ze net uit de oven komen en mooi krokant zijn.

Reacties