Zeeduivel met venkelroomsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Een prachtige witte, stevige vis met één grote graat in het midden: lotte oftewel ook gekend onder de naam zeeduivel. De vis heeft niet veel tijd nodig om te garen, dus je kan snel aan tafel. Vergeet niet om ook een glaasje wijn te schenken voor de chef, nu de fles toch open is...

Wat hebben we nodig:

  • 1 volledige zeeduivel
  • peper van de molen
  • zout
  • bloem
  • boerenboter
  • 1 banaansjalot (lange sjalot), gepeld en gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 1/2 venkel, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel venkelzaadjes, fijngewreven in de vijzel
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 250 ml culinaire room
  • verse bieslook, gesnipperd
  • roze peperbolletjes, geplet

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de lotte droog met keukenpapier.
  • Snij de lotte met je koksmes in dikke plakken.
  • Kruid de vis aan beide zijden met peper en zout.
  • Wentel de vis door bloem en klop overtollige bloem af.
  • Laat wat boter warm worden in een grote pan.
  • Bak de vis aan beide kanten. Hij hoeft nog niet te garen, dat gebeurt straks.
  • Haal de vis uit de pan en leg hem op een bord.
  • Voeg wat extra boter toe indien nodig.
  • Fruit de uien glazig met de look en voeg daarna de venkel en het venkelzaad toe.
  • Laat alles mooi garen en blus dan met de witte wijn.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Voeg de kappertjes en de room toe en leg de vis weer in de pan.
  • Laat de saus mooi indikken en de vis garen.
  • Werk af met bieslook en roze peperbolletjes.

TIP:

Ik heb er gestoomde broccoli (1 min op 120°C of 10 min op 100°C) en krieltjes bij geserveerd. Vergeet niet om een homp brood op tafel te leggen, om de laatste restjes saus mee op te deppen.


Reacties