Uienjam

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van uien, in al zijn vormen en toepassingen. Het is je dan zeker niet vreemd, te weten dat er hier elke week heel wat uien doorgaan. Ook sjalotten, look, pijpajuin,... je kent het principe.
Ik had hele grote uien in huis en het leek me wel wat daar uienjam van te maken. Je kan kiezen om rode uien en donkere balsamico te gebruiken of je opteert voor gewone uien met witte balsamico of je maakt je eigen combinatie. Lekker bij koude vleeswaren, pâté, op een burger, bij de BBQ, met kaas en vijgen bijvoorbeeld.

Wat hebben we nodig: 
  • 45 ml olie
  • 3 grote uien, gepeld en grof gesnipperd
  • 115 gr suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 koffielepel mosterdzaadjes
  • peper van de molen + enkele peperbollen
  • zout
  • 65 ml witte balsamico
  • 65 ml rode wijnazijn
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie goed warm worden in een zware pan, type Le Creuset.
  • Fruit de uien aan en laat ze maar wat kleur krijgen, zonder echt donker te worden.
  • Neem hier zo'n 10 min voor.
  • Strooi de suiker over de uien en meng om. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Laat de uien nu verder bakken, met de laurier en mosterdzaadjes.
  • Kruid met peper van de molen, peperbollen en zout naar smaak.
  • Je mag gerust nog 15 min uittrekken voor deze fase.
  • Voeg de azijn toe en roer om.
  • Laat de jam nu mooi indikken (als het vocht volledig weg is, is de jam klaar) en schep hem meteen in schone bokalen.
TIP:

De jam is beperkt houdbaar. Zet hem zeker vooraan in de koelkast, zodat je hem elke dag kan gebruiken.
Gisteren heb ik de uienjam met donkere balsamico gemaakt ipv witte en hem als sausje gebruikt op mijn burger.

Reacties