Panzanella salade met kleurrijke tomaten

Foto Cathy Van de Moortele
Ik denk dat er wel 5 soorten tomaten in mijn panzanella salade zaten vandaag. Heerlijk en vers geplukt, zo zijn ze op hun lekkerst. Omdat ik nog wat brood overhad van de laatste dagen, heb ik dat versneden tot grote croûtons en die gedroogd in een oven van 100°C. Zo kan je ze nog enige tijd bewaren zonder dat ze gaan schimmelen.
Snij verschillende tomaten in verschillende vormen: kerstomaatjes in twee, grote tomaten in blokjes, trostomaten in plakjes, er zijn mogelijkheden genoeg. Extra textuur is altijd leuk in een salade.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 teen look, ongepeld en geplet
  • enkele chilivlokjes
  • 3 dikke sneden oud brood, in croûtons gesneden
  • 300 gr rijpe tomaten, gesneden
  • 2 little gems, gesnipperd
  • 1/2 rode ui, gepeld en in reepjes gesneden
  • 5 blaadjes basilicum, gescheurd
  • 1/2 komkommer, geschild, gehalveerd en in fijne plakjes gesneden
  • peper van de molen
  • grof zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte balsamico
  • peper en zout
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1/2 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • snuifje suiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verhit wat olijfolie in een grote pan en voeg de look en chili toe.
  • Laat de look smaak krijgen en voeg dan de blokjes brood toe.
  • Schud goed op, zodat elk stukje brood wat olie krijgt.
  • Laat de croûtons mooi bruin en krokant bakken en laat ze dan afkoelen.
  • Doe de tomaten in een grote kom en meng ze met de sla (little gem), rode ui, basilicum, komkommer en de croûtons.
  • Kruid met peper en zout en schep voorzichtig om.
  • Maak de vinaigrette: meng de olie met balsamico, peper, zout, look, sjalotje en suiker in een bokaaltje. Schroef er het deksel op en schud goed tot je een mooie emulsie krijgt.
  • Giet de dressing over de salade en schep om.
  • Serveer meteen.

TIP:

Het is altijd leuk om zelf je brood te snijden, zo bepaal je meteen ook de dikte van je sneden.

Reacties