Tarte tatin van tomaat
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 eetlepel olijfolie
- 500 gr gemengde kerstomaatjes, gewassen en ontkroond, niet gesneden
- peper van de molen
- zout
- 1 eetlepel balsamico (ik heb witte gebruikt)
- 1 koffielepel vloeibare honing
- enkele blaadjes basilicum, gescheurd
- 1 vel bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat de olie goed warm worden in een gietijzeren pan.
- Voeg de tomaatjes toe.
- Kruid de tomaatjes lichtjes met peper en zout.
- Laat de tomaatjes op een matig vuur "ploffen" en wat kleur krijgen.
- Met een pureestamper duw je de tomaatjes voorzichtig wat platter, zodat ze hun vocht vrijgeven.
- Schep de tomaatjes uit de pan met een schuimspaan.
- Laat ze uitlekken in een vergiet, boven een kommetje.
- Zet de pan met de sappen terug op het vuur en voeg de balsamico en honing toe.
- Laat deze sappen inkoken tot een lichte stroop.
- Neem de pan van het vuur.
- Schik de uitgelekte tomaatjes weer in de pan.
- Kruid opnieuw met peper en zout en strooi de basilicumreepjes over de tomaatjes.
- Leg het bladerdeeg op de tomaatjes en vouw overhangend deeg onder de tomaatjes.
- Prik met een mes op verschillende plaatsen in het deeg, zodat de stoom weg kan.
- Zet de tarte tatin 25 - 30 min in de oven of tot het bladerdeeg mooi krokant en bruin is.
- Haal de pan uit de oven en laat ze 10 min rusten op een houten plank.
- Met een spatel maak je de zijkanten van het bladerdeeg voorzichtig los.
- Leg een groot bord op het bladerdeeg en keer de pan voorzichtig om.
- Als er tomaatjes uitgevallen zijn, leg je die terug op de taart.
- Werk af met extra basilicum.
Zorg dat het meeste vocht uit de tomaten is, voor je ze terug in de pan legt, zodat het bladerdeeg mooi krokant kan bakken.
Als je een tarte tatin vorm hebt: gebruiken!
De pan die ik gebruikt heb voor deze taart, had een diameter van 25 cm.
Reacties