Franse uiensoep

Foto Cathy Van de Moortele
Misschien vind jij dit een typisch wintergerecht, maar ik heb hier niemand horen klagen.
In mijn Total Control Soupmaker van Morphy Richards, heb ik de mogelijkheid om de groentjes te fruiten. Ideaal voor deze soep, waarbij gekaramelliseerde uien zoveel beter zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 grote uien, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 1 takje verse thijm, geritst
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • peper van de molen
  • snuif zout
  • kippenbouillon, heet
  • wit brood in dikke sneden
  • Emmental, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de olie in de kan van de soupmaker en kies voor de sauteerfunctie. Zet het deksel op de kan voor 15 sec.
  • Voeg de uien toe en roer om, zodat alle uien een olielaagje krijgen.
  • Zet het deksel op de kan en laat 7 min sauteren.
  • Roer om, voeg de thijm en balsamico toe en zet het deksel weer op de kan. Laat nog 5 min sauteren.
  • Kruid met peper en zout en roer goed om, zodat je eventuele bakrestjes kan losmaken.
  • Overgiet met bouillon tot aan de vullijn voor 4 personen.
  • Zet het deksel op de kan en kies voor 4 pers en medium (dan is je soep half gemixt, half stukjes).
  • Laat de soep garen en mixen.
  • Zet de grill aan.
  • Met een koekjessteker, maak je rondjes van het brood.
  • Besprenkel de rondjes brood met een klein beetje olijfolie en zet ze oven onder de grill. Draai om en laat ook de andere kant kleuren.
  • Giet de soep in ovenbestendige kommen.
  • Leg een rondje brood in elke kom soep en bestrooi rijkelijk met kaas.
  • Zet de kommen soep onder de grill tot de kaas gesmolten en lichtjes gekleurd is.
TIP:

Pas op want deze soep is echt heet! Zet de kommen op bordjes, zodat je gasten zich niet branden aan de kom.
Je kan het toastbrood ook naast de soep serveren. Rasp dan de kaas meteen boven de soep en zet ze zo onder de grill.

Reacties