Maïsbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Niet echt gekend bij ons, maar vaak op de kaart als we in Amerika zijn. Vooral dan in staten zoals Georgia, Mississippi, Tenessee,.. Ik was er altijd benieuwd naar en nu ik zelf een voorraad gietijzeren pannen in mijn kast staan heb... Dit maïsbrood is gebakken in een Lodge pan, die voorzien is van vakjes, zodat je meteen gesneden cornbread hebt. De max toch?

Wat hebben we nodig:
  • 320 gr maïsmeel (om oa polenta van te maken)
  • 30 gr suiker
  • 5 gr zout
  • 2 gr bakpoeder
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 ei
  • 360 ml karnemelk
  • 1 eetlepel smout of olie
  • 85 gr boter, op kamertemperatuur
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een grote gietijzeren pan in het midden van de oven op een rooster.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Meng het maïsmeel met de suiker, het zout, bakpoeder en natriumbicarbonaat, de chilivlokjes.
  • Klop het ei los met de karnemelk.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng alles door elkaar.
  • Haal de hete pan uit de oven en voeg de smout toe.
  • Laat de smout wegsmelten in de hete pan.
  • Spatel het beslag in de pan. 
  • Bak het maïsbrood goudbruin en tot het midden mooi gaar en stevig is (test met een satéstok).
  • Dit duurt ongeveer 20 min.
  • Laat het maïsbrood 15 min afkoelen in de pan op een rooster.
  • Besmeer het maïsbrood met de boter.
TIP:

Dit brood is perfect om klaar te maken op de Kamado BBQ. Laat je gietijzeren pan mee opwarmen tot 230°C. Zet de pan op het hoogste rek. Vet de pan na het opwarmen in met de smout en giet er het beslag in. Laat 20 min bakken. Bestrijk met de boter na het afkoelen, zodat het brood geen korst vormt.
Je kan het brood uiteraard ook in een grote vorm zonder verdeling bakken. Ik zou toch een Lodge gietijzeren pan aanraden, gewoon omdat de warmteverdeling ideaal is en ze niet blijft kleven.

Reacties