Cheeseburger met onion rings en Russische dressing

Foto Cathy Van de Moortele
Ik vind dit een echte zomerse lunch, iets wat je op vakantie eet, op een terrasje met de zon in je nek. De zon was zeker van de partij, de vakantie helaas niet. Maar het heeft toch gesmaakt. De broodjes heb ik zelf gebakken, maar hey, ik weet ook dat niet iedereen zo gek is. Blijf weg van de kartonnen voorverpakte hamburgerbroodjes. Vraag bij je bakker naar briochebroodjes of neem kraakverse pistolets mee. De Russische dressing is zalig. Ik heb hem gebruikt op het broodje bij de hamburger, maar ook als dipsaus voor de superkrokante onion rings. Hallo! Zelfs als ze afgekoeld zijn, zijn ze nog even knapperig. Als je ook doorweekte, zachte onion rings gegeten hebt: vergeet ze!!! Dit is geen vergelijk!

Nu je toch uienringen moet snijden, hou je de kleinere kantjes apart voor een heerlijke uienjam. Serveer die bij charcuterie of bovenop je burger, zoals ik ook gedaan heb. Lekker op toastjes met paté bijvoorbeeld.

Wat hebben we nodig:
  • 375 gr rundergehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 115 gr mayonaise
  • 100 gr curry ketchup
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1/4 ui, gepeld en heel fijn gesnipperd
  • verse peterselie, gesnipperd
  • verse dragon, gesnipperd
  • 1 koffielepel Worcestershiresaus
  • 175 gr grote ringen ui
  • 100 gr bloem
  • 30 gr maïzena
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • peper en zout
  • 180 ml spuitwater
  • 1/2 panko gemixt met 1/2 BBQ chips als paneermeel
  • olijfolie
  • 3 plakjes cheddarkaas
  • 3 pistolets of briochebroodjes
  • Romeinse sla, in stukken gescheurd
  • San Marzano tomaat of een tomaat waar niet zoveel pitten in zitten, in plakken gesneden
  • rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • uienjam
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de burgers klaar, zodat die nog even kunnen opstijven.
  • Kruid het gehakt met peper en zout en verdeel ze in 3 gelijke porties. Bewerk het vlees niet teveel, anders wordt het te compact en gaat het meer op frikandon lijken dan op een burger. 
  • Vorm 3 burgers van het gekruide vlees en leg ze op een bord. Je hoeft ze niet meer te koelen, want we gaan ze rosé bakken en dan mag het gehakt niet te koud zijn.
  • Nu kunnen we de Russische dressing maken: meng de mayo met de ketchup, appelazijn, ui, peterselie, dragon en Worcestershiresaus. Kruid met peper en zout. 
  • Verwarm de frituurpan voor op 175°C en verwijder het mandje.
  • Maak de uiringen los van elkaar. Zorg dat je mooie, grote cirkels ui hebt.
  • Het beslag voor de uienringen: meng de bloem met de maïzena, cayennepeper, peper en zout in een kom. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg het water geleidelijk aan toe. Het beslag mag niet te lopend zijn, maar ook niet te dik. Je moet de uiringen kunnen onderdompelen en eens je ze uit het beslag haalt, moet het beslag wel rond de ringen blijven hangen.
  • Dompel alle ringen door het beslag en leg ze dan in een kom met de panko.
  • Wentel alle ringen door panko, zodat ze helemaal bedekt zijn met een korstje.
  • Frituur de uiringen tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op een rooster boven een bakplaat met huishoudpapier.
  • Verwarm een pannetje op een hoog vuur en laat er wat olijfolie warm in worden.
  • Bak de burgers mooi bruin aan één kant. Draai ze om en bak de andere kant.
  • Leg op elke burger een plakje cheddar. Zet een deksel op de pan en zet het vuur wat zachter, zodat de kaas kan smelten.
  • Snij de broodjes open.
  • Besmeer de onderkanten met Russische dressingen en leg daarop blaadjes Romeinse sla en plakjes tomaat.
  • Schik de cheeseburgers op de tomaat en werk af met rode ui, uienjam en de onion rings.
  • Geef de Russische dressing in een kommetje bij de onion rings.
TIP:

Het recept voor de uienjam komt morgen online!

Reacties