Pizza bianca met ovengeroosterde look

Foto Cathy Van de Moortele
Van mijn jongste dochter kreeg ik ooit een aardewerk schaaltje cadeau, om in de oven hele bollen knoflook te roosteren. De aardewerk schaal met deksel, moet je eerst 15 min in water onderdompelen, waarbij het aardewerk het water opslorpt. Ondertussen neem je enkele bollen look, verwijder je de losse, papieren velletjes en snij je de bovenkant eraf, zodat je de tenen look ziet zitten. Besprenkel de bollen look met olijfolie, leg er wat rozemarijn bij. Je zet de schaal met inhoud en deksel dan in de koude oven en laat de look 1u20 rustig roosteren op 180°C. Het huis zal heerlijk naar look ruiken, maar dan niet de penetrante lookgeur, eerder een zoete, weeïge geur.
Nijp de geroosterde look uit de papieren velletjes en gebruik deze heerlijkheid als basis voor een wow-pizza!

Wat hebben we nodig:
  • 1 portie pizzadeeg
  • semolina
  • 1 bol ovengeroosterde look
  • 60 gr mozzarella cucina, geraspt
  • 20 gr Parmiggiano Reggiano, geraspt
  • 8 dunne plakjes brie
  • verse rozemarijn
  • opgelegde rode ui
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een pizzasteen in de oven en verwarm de oven voor op 260°C.
  • Maak het pizzadeeg volgens het recept.
  • Duw het deeg uit tot een grote cirkel. Het hoeft niet perfect te zijn, het is tenslotte homemade pizza.
  • Strooi wat semolina op een houten plank en leg daar het deeg op.
  • Duw de geroosterde look ui de papieren velletjes en verdeel die over het deeg met je vingers.
  • Strooi geraspte mozzarella van buiten naar binnen.
  • Strooi Parmezaanse kaas van buiten naar binnen.
  • Beleg met de plakjes brie.
  • Haal de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Strooi de rozemarijn over de pizza.
  • Schuif de pizza op de pizzasteen en bak de pizza 8 - 10 min of tot je kwijlend voor de oven gaat zitten.
  • Laat de pizza even afkoelen, beleg met rode ui en snij hem in parten.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Ovengeroosterde look: snij de bovenkanten van enkele bollen knoflook, zodat je de looktenen ziet. Besprenkel met wat olijfolie en schik er wat takjes rozemarijn bij. Zet de look in de oven en zet de temperatuur op 160°C. Laat de look 1u20 roosteren.  Geroosterde look kan je enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Wil je hem langer bewaren, duw de look dan uit de velletjes en vries de pulp in diepvriesblokbakjes in.
Om look te roosteren, gebruik ik een keramisch bakje met daarop een koepeltje. Heb je zo geen lookvorm, leg de bollen look dan in een aluminium bakje en dek af met aluminiumfolie.

Wees niet bang om een grote hoeveelheid pizzadeeg te maken. Je vriest het deeg in per portie en nadien zal je blij zijn dat je altijd pizzadeeg in huis hebt.

Semolina is een grovere versie van de gekende semola die je gebruikt om pasta van te maken. Als je geen semolina hebt, kan je ook maïsmeel of paneermeel gebruiken.


Reacties