Aardappelgnocchi

Foto Cathy Van de Moortele
Mijn man noemt ze "knokki" en hij is niet echt een fan van deze Italiaanse aardappelbereiding, maar dat laten wij niet aan ons hart komen. Gnocchi (zeg: njokki) maak je van gepureerde aardappelen en evenveel bloem, eventueel verrijkt met kruiden en/of kaas. Zalig toch? Gekookt of daarna nog eens opgebakken.. mmmm....
Serveer gnocchi met pesto of met gebruinde salieboter.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr bloemige aardappelen, gewassen
  • 500 gr pastabloem
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 ei
  • peper en zout
  • verse thijm, geritst
Hoe gaan we te werk:
  • Schil en snij de aardappelen niet. Stoom ze gaar.
  • Laat de aardappelen even afkoelen en trek de schil er dan af met een aardappelmesje.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper en doe ze in een kom.
  • Meng de puree met de bloem, de kaas en het ei.
  • Kruid flink met peper, zout en verse thijmblaadjes.
  • Maak een dikke rol van de puree.
  • Laat deze puree helemaal afkoelen en wikkel hem dan in folie.
  • Laat nog even opstijven in de koelkast.
  • Snij plakken van de puree en snij die dan weer in lange repen.
  • Bestuif de repen met extra pastabloem en snij er dikke kussentjes van. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Bestuif je handen met bloem.
  • Rol elk kussentje over een gnocchiplankje, zodat je kleine ribbeltjes op de aardappelvulling krijgt.
  • Leg de gnocchi op een met bloem bestoven bakplaat.
  • Zet een pot met ruim, gezouten water op het vuur.
  • Voeg de gnocchi toe eens het water kookt en zet het water iets zachter. Gnocchi zijn delicaat en je wilt ze niet kapot koken.
  • Laat de gnocchi garen tot ze boven komen drijven.
  • Schep de gnocchi met een schuimspaan uit het water en voeg ze toe aan pesto of tomatensaus.
TIP:

Je kan de gare gnocchi ook in een warme pan met wat olie leggen, zodat ze een krokant korstje krijgen.

Reacties