Auberginerolletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Sinds we een abonnement hebben bij de zelfoogstboerderij, eten we veel meer seizoensgebonden. Het vertrekpunt van ons weekmenu heeft een andere uitvalshoek gekregen: groenten. De aubergines zijn nu op hun best en ik breng ze graag mee, liefst de stevige, glanzende exemplaren. Ik had gisteren salsiccia ontdooid voor de BBQ, maar die zijn er nooit op geraakt, wegens al te veel gegeten... Deze salsiccia heb ik van het velletje ontdaan en gebruikt om de auberginerolletjes mee te vullen. De wortelen zijn nu ook oogstklaar en ik heb een hele mand uien en een bundel platte peterselie (gebruik jij ook zoveel peterselie?) mee. Ik ben me er bewust van, dat er veel mensen zijn die geen aubergine eten. Ze vinden ze nogal smakeloos en rubberachtig. Maar wat als je er iets heerlijks van maakt en dat je gedachten kan omdraaien? Het is het proberen waard!

Wat hebben we nodig:
  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 1 koffielepel venkelzaad
  • 1 teen look, ongepeld en geplet
  • 2 salsiccia, van het velletje ontdaan en verkruimeld
  • 1 kleine ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 300 gr marinarasaus, waarvan je 3 eetlepels apart houdt
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 gr ricotta
  • 200 gr mozzarella cucina, in kleine blokjes gesneden
  • Pecorino kaas, geraspt
  • verse bladpeterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Gebruik een mandoline om de aubergines in plakken van 1 cm te snijden.
  • Leg de plakken aubergine naast elkaar op bakplaten met bakpapier.
  • Bestrijk de plakken aan beide zijden met olijfolie.
  • Zet de aubergines 20 min in de oven, tot ze goudkleurig en zacht zijn.
  • Laat ze even afkoelen.
  • Ondertussen maak je de vulling: laat wat olijfolie warm worden in een hapjespan.
  • Strooi de venkelzaadjes en het teentje look in de olie en laat ze even smaak afgeven.
  • Bak het worstenvlees rul en voeg de blokjes wortel en ui toe.
  • Voeg de 3 eetlepels marinarasaus toe, kruid met peper en zout en zet een deksel op de pan.
  • Laat de saus zo'n 10 min op een zacht vuurtje trekken, tot de wortelblokjes zacht zijn.
  • Roer de ricotta onder de saus en laat afkoelen op een bord.
  • Leg een plak gebakken aubergine voor je, met de brede kant onderaan.
  • Leg een eetlepel vulling op de brede kant en rol op.
  • Zorg dat de smalle kant onderaan komt te liggen.
  • Verdeel een eetlepel van de marinarasaus op de bodem van een ovenschotel, waar de rolletjes juist in passen.
  • Leg de auberginerolletjes met het smalle einde naar beneden, in de schaal.
  • Overgiet met de rest van de warme marinarasaus.
  • Verdeel de blokjes mozzarella over de auberginerolletjes en strooi er ook wat geraspte Pecorino kaas over.
  • Zet de schotel 20 - 25 min in de oven op 180°C.
  • Laat 10 min staan.
  • Werk af met peterselie en serveer met knapperig stokbrood, als je dat wilt.
TIP:

Snij met de mandoline eerst een dunne plak weg, want dat is alleen maar schil en daar ben je niets mee.
De salsiccia zijn Italiaanse, pittige worstjes, gekruid met peperoncino. Heerlijk op de BBQ maar ook bij pasta of polenta.
Gebruik niet de bollen mozzarella, die zijn bedoeld voor koude bereidingen zoals de gekende mozzarella-tomaat. Mozzarella cucina komt in een blok van 400 gr en is speciaal gemaakt voor warme bereidingen zoals ovenschotels of pizza. De kaas smelt mooi zonder te verbranden. Je kan deze mozzarella trouwens heel goed invriezen. Ik halveer de blokken en vries ze zo in.
Je kan de plakken aubergine ook "frituren" in olie, maar dat maakt het gerecht wel zwaarder en vettiger.

Reacties