Nostalgiepatatjes met citroenpeper

Foto Cathy Van de Moortele
Ik was aan het stoefen met mijn fondant aardappelen tegen Simon van de BBQ Bastard, en toonde hem de foto van mijn superpatatjes. Hij noemde ze meteen nostalgiepatatjes. Ze herinnerden hem aan zijn oma, die dat vroeger voor hem klaar maakte. Nostalgiepatatjes dus! Heel krokant aan de buitenkant doordat je ze eerst bakt in olie en boterzacht van binnen, smeuïg en verrukkelijk!

Wat hebben we nodig:
  • 3 grote frietaardappelen, gewassen en gedroogd
  • 50 ml olie
  • grof zeezout
  • peper van de molen
  • enkele chilivlokjes
  • 220 ml kippenbouillon
  • zeste en sap van 1/2 citroen
  • citroenpeper
  • bladpeterselie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij van de lange kant een dun plakje af, zodat de aardappel mooi blijft staan. 
  • Doe hetzelfde aan de tegenovergestelde kant.
  • Snij de aardappel nu doormidden, zodat je twee heel dikke plakken hebt.
  • Doe dat voor alle aardappelen.
  • Giet de olie in een ovenschaal, die net groot genoeg is om alle aardappelhelften te bevatten.
  • Leg de aardappelhelften in de schaal, naast elkaar.
  • Kruid de aardappelen bovenaan met zout, peper en chili.
  • Bak de aardappelen 20 min en draai ze dan voorzichtig om met een tang. Kruid deze kant ook.
  • Bak de aardappelen 15 min.
  • Laat de aardappelen 10 min rusten.
  • Overgiet ze met de bouillon, waar je de zeste en het citroensap aan toegevoegd hebt.
  • Zet de schaal terug in de oven en bak ze nog 15 min.
  • Draai de aardappelen nog eens om en bak ze nog 10 - 15 min of tot een mes er heel vlot door gaat.
  • Kruid af met citroenpeper en strooi er wat grof gehakte bladpeterselie over.
TIP:

Je kan deze aardappelen ook op je Kamado BBQ klaarmaken, volgens dezelfde methode.

Reacties