Spaghetti met auberginesaus

Foto Cathy Van de Moortele
Het begon allemaal met het oogsten van deze aubergine. Ik hou heel erg van de Italiaanse keuken en aubergine "melanzane" hoort er helemaal in thuis. Daar hoort dat ook gewoon verse pasta bij. Ik besloot deze keer om mijn gerecht vegan te maken. Er is steeds meer vraag naar vegan receptjes. Veganisten eten niet enkel slaatjes, moest je dat denken...

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr semola de Cecco (pastabloem)
  • snuifje zout
  • 1/2 koffielepel kurkuma (voor de kleur)
  • 110 gr water, lauwwarm
  • 1 koffielepel olijfolie
  • olijfolie
  • enkele chilivlokjes
  • 1 teen look, gepeld en geplet
  • 1 aubergine, gewassen en in grove brunoise gesneden
  • 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
  • verse peterselie, grof gesnipperd
  • snuifje zout
  • 1 blik tomatenblokjes
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het pastadeeg: doe de bloem in een kom en meng er het zout en de kurkuma onder.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het water en de koffielepel olijfolie.
  • Meng tot alle ingrediënten samenkomen. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Kneed tot een elastische deeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Ondertussen maken we de saus: Laat flink wat olijfolie goed warm worden in een hapjespan.
  • Fruit de chili en look even aan, zonder de look te laten kleuren.
  • Voeg de aubergineblokjes toe en bak ze mooi goudbruin.
  • Roer de tomatenpuree onder de groentjes en laat die even "meebakken".
  • Strooi de peterselie over de saus en kruid met zout.
  • Giet de tomatenblokjes bij de aubergines en voeg een half blikje water toe.
  • Laat de saus 30 min pruttelen.
  • Mix de helft van de saus glad en voeg ze dan weer toe aan de pan.
  • Rol de pasta uit tot lange vellen. 
  • Bestuif de pasta goed met bloem en laat de vellen 5 min drogen.
  • Maak spaghetti van de vellen en laat die 10 min drogen op een pastarek.
  • Breng een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Kook de pasta al dente (enkele minuten is al voldoende voor verse pasta) en voeg hem toe aan de saus.
  • Giet ook een pollepel pastakookvocht bij de saus. Dat maakt het omscheppen makkelijker en het zal de saus een mooie glans geven.
  • Warm nog even goed op en verdeel de pasta dan over 2 diepe kommen.
TIP:

Het mixen van een deel van de saus, maakt het makkelijker om de pasta door de saus te mengen.
Je kan de aubergine ook op zijn geheel poffen op de BBQ. Neem daar je tijd voor en leg ze dichtbij de kolen, op een rooster. Draai ze om de 10 min een kwartdraai om, tot ze geblakerd is. Laat even afkoelen (pas op voor de stoom) en snij dan doormidden. Lepel het vruchtvlees eruit en gebruik dat in je saus.

Reacties