Gevulde uien

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had superveel grote uien meegebracht van de zelfplukboerderij in Eeklo. Ze waren nog mooi vers en ik vond ze ideaal om te vullen. Er was vers kalfsgehakt en dat leek me geen slecht idee. Ik had ook nog auberginesaus, van een spaghetti alla Norma. Life is good!

Wat hebben we nodig:
  • 3 hele grote uien, gepeld
  • 450 gr kalfsgehakt
  • 180 gr basmatirijst
  • 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel allspice
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • snuifje zout
  • peper van de molen
  • enkele chilivlokken
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 50 gr gouden rozijnen, geweld in heet water en uitgelekt
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel fijne griessuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een grote pot met ruim water op het vuur.
  • Snij boven en onderkant van de uien weg.
  • Snij met een groot mes de ui door tot net in het midden.
  • Verplaats je mes een centimeter en snij opnieuw tot het midden.
  • Wip deze wig eruit.
  • Leg de uien in het water en kook ze 10 min.
  • Haal de uien voorzichtig uit het water.
  • Je kan de lagen nu makkelijk uit elkaar halen, dankzij de wig die je gesneden had.
  • Het binnenste van de ui is te klein om te vullen. Hou deze binnenkant apart voor uiensoep.
  • Meng het gehakt met de rijst, tomatenpuree, de kruiden en de peterselie.
  • Meng niet langer dan nodig, zodat de vulling niet te vast wordt. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Op het laatste meng je er nog de uitgelekte rozijnen door.
  • Leg een eetlepel vulling op een uienschil en rol die op.
  • Ga zo voort tot alle vulling op is.
  • Giet een bodempje olie in een grote pan waar alle uien in kunnen en verwarm de pan op een medium vuur.
  • Leg alle uien naast elkaar in de pan en laat ze mooi kleuren.
  • Draai de uien om en laat de andere kant bakken.
  • Blus met de azijn en bestrooi met de suiker.
  • Leg het klontje boter op de uien en sluit af met een deksel.
  • Laat de uien nu op een zachter vuur verder garen, tot de rijst alle vocht heeft opgenomen.
TIP:

Je kan het gerecht zo al eten, maar ik heb ze geserveerd in een tomatensaus alla Norma.  Je kan ze ook serveren in marinarasaus.
Dit ideaal leent zich er ook toe, om te bereiden op de Kamado BBQ. Zet de BBQ op 200°C. Gebruik een ovenschaal waar je de uien in schikt en zit die op een rooster boven de hitteschilden. 

Reacties