Zoetzure balletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Je vindt dit gerecht zeker bij de Chinees, maar waarom niet gewoon thuis maken? Zo heb je controle over wat er in gaat. Ik gebruik niet vaak blikvoer, maar Del Monte ananas uit blik vind ik ideaal voor deze zoetzure balletjes. Net zoet genoeg zonder te plakkerig te zijn. Met de rode paprika erbij een prima combi.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 1 ei
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1/4 ui, gepeld en heel fijn gesnipperd of geraspt
  • peper en zout
  • 2 koffielepels sojasaus
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 6 eetlepels azijn
  • 5 eetlepels maïzena
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 rode paprika, in stukjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe het gehakt in een kom en meng met het ei, de maïzena, het paneermeel, de uitjes. 
  • Kruid met peper, zout en sojasaus.
  • Doe wat kokosolie in een grote, zware pan, type Le Creuset en laat die goed warm worden.
  • Met licht vochtige handen maak je kleine balletjes van het gehakt.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden, zonder ze al te garen.
  • In een steelpannetje klop je de azijn los met de maïzena. 
  • Voeg de suiker en sojasaus toe en meng goed.
  • Zet het pannetje op het vuur en klop goed met een garde, zodat er geen klontertjes ontstaan.
  • Doe de balletjes in een ovenvaste kom met deksel en verdeel er de paprikastukjes over.
  • Giet de warme saus over de balletjes en zet het deksel op de pot.
  • Zet de pot in de warme oven en verlaag de temperatuur  naar 160°C.
  • Laat de balletjes 1u bakken.
  • Voeg de ananas met de siroop toe en schep om.
  • Laat nog 10 min in de oven staan.
  • Serveer met panda rijst.
TIP:

Ik gebruik liefst rode paprika's in dit gerecht.

Reacties