Beignets

Foto Cathy Van de Moortele
In Nederland houden ze de oliebollen voor oudejaarsavond. Ik koos vandaag voor deze lekkere beignets. Je moet wat tijd uittrekken om ze te laten rijzen, maar het bakken duurt maar 2-3 min (per bakbeurt uiteraard). Ik hoef je niet te vertellen zeker, dat ze heel erg lekker en verslavend zijn? Bestuif ze net voor het serveren ruim met bloemsuiker.

Wat hebben we nodig:
  • 5 gr verse gist
  • 50 gr water, lauwwarm
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 30 gr boter
  • snuifje zout
  • 120 gr slagroom, 40%
  • 1 ei
  • 560 gr patisseriebloem
  • 115 gr water, kokend
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwwarme water.
  • Meng de suiker met de boter, het zout, de slagroom, het ei, de bloem en het kokende water in de kom van de Kenwood.
  • Giet het gistpapje bij het deeg.
  • Meng het deeg met de kneedhaak tot het net gemengd en glad is.
  • Laat het deeg afgedekt 30 min rusten.
  • Rol het deeg (niet te dun) uit en snij het in gelijke vierkanten of ruiten of gebruik een rond uitsteekvormpje.
  • Leg de stukjes deeg op een lichtjes ingevet bakblik.
  • Dek de stukjes deeg af met een handdoek en laat ze 1u rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de frituurpan op 180°C.
  • Frituur stukjes deeg tot ze mooi gekleurd zijn en draai ze om zodat ook de andere kant kan bakken.
  • Haal de beignets uit het frituurvet en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zorg dat ze elkaar niet raken. Laat de beignets verder drogen op roosters.
  • Bestuif de beignets met bloemsuiker en dien ze warm op.
TIP:

Meng wat gewelde krenten of rozijnen door het deeg als je dat lekker vindt.
Ik haalde 23 ronde beignets uit dit deeg en gebruikte daarvoor een uitsteekvormpje met een diameter van 6 cm.
Je kan de beignets opspuiten met confituur, crème patissière of chocopasta of je eet ze gewoon natuur.
Bewaar de beignets in een goed afgesloten doos, zoals een Tupperware doos. Warm ze kort op in de microgolfoven. Overgebleven beignets kan je invriezen en weer opwarmen als je ze wilt eten. 

Reacties