Kip aan het spit

Het is er eindelijk van gekomen: zelf zo'n heerlijke kip braden in de oven. Ik heb geen spit, maar ik heb wel de mogelijkheid om in mijn Stoves een kip rechtstaand te bakken, zodat ze aan alle kanten mooi krokant kan worden, net zoals je dat hebt met een kip die aan het spit gebraden wordt.
Zorg dat je je kip goed droog dept en dat je niet te zuinig bent met de kruiding. En neem je tijd: lekker eten vraagt tijd. Reken toch 30 min per halve kilo kip. Je hoeft niets te overhaasten, de oven doet het werk voor jou.

Wat hebben we nodig:
  • 1 braadkip van 1.4 kg
  • peper en zout
  • kipkruiden
  • 1/2 flesje bier
Hoe gaan we te werk:
  • Voor deze bereiding heb je een standaard met kopje nodig, waarop de kip verticaal kan gebraden worden.
  • Haal de kip ruim op voorhand uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur is voor ze oven ingaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de kip af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Kruid de binnenkant van de kip goed met peper en zout.
  • Wrijf de buitenkant van de kip in met kippenkruiden. Masseer de kruiden goed in het vel en sla geen stukken over.
  • Vul het kopje met bier en zet het onder de standaard vast.
  • Zet de kip rechtop op de standaard en vouw de vleugels achter de nek, zodat ze mooi vastzitten en niet verbranden.
  • Laat de kip 1u braden op 180°C.
  • Verhoog de temperatuur naar 220°C en laat de kip nog 30 min verder braden.
  • Laat de kip 10 min rusten voor je ze aansnijdt.
  • Snij de billen, vleugels en filets los van het karkas en serveer.
TIP:

Het bier zorgt ervoor dat de kip binnenin heerlijk gestoomd wordt en extra smaak krijgt. Je kan bv ook bouillon gebruiken ipv bier.
Ga voor kwaliteitskippen, zodat je weet dat je op dat vlak al een streepje voor hebt. Laat plofkippen voor wat ze zijn.
Het accessoire om de kip te braden (steam & infuse), kan je apart aankopen via Stoves: verkoop @glendimplex.eu

Reacties