Chana dal

Foto Cathy Van de Moortele
Een favoriet gerecht van onze jongste dochter. Ik vind dit echt comfort food. Een kom dampende chana dal na het werk op een koude herfstavond... heerlijk.
De baby kikkererwten (gespleten kikkererwten die wel iets weg hebben van linzen) die gebruikt worden in dit gerecht, week je 4u op voorhand in koud water en dan kook je ze tot ze gaar zijn. Je kan ook een blik kikkererwten gebruiken, die je niet meer hoeft te koken of garen, maar deze gespleten linzen zijn toch nog net iets anders.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr chana dal
  • 300 gr water
  • 2 eetlepels olie of ghee (geklaarde boter)
  • 1/2 koffielepel komijnzaadjes
  • 1 laurierblad
  • enkele chilivlokjes
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • stukje verse gember, geschild en geraspt
  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • snuif zout
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 1/2 koffielepel garam masala
  • 1/4 koffielepel fenegriekblaadjes
  • 1 koffielepel citroensap
  • verse koriander, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Spoel de chana dal 3x keer in koud water of tot het water helder is.
  • Zet de chana dal onder water voor 4 uur zodat ze voorgeweekt zijn.
  • Zet de pot met de kikkererwten en het water op het vuur en breng aan de kook. 
  • Kook de kikkererwten tot ze zacht zijn maar laat ze niet platkoken.
  • Giet af en hou het kookvocht apart.
  • Laat wat olie of ghee heet worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Strooi de komijnzaadjes, het laurierblad en chilivlokjes in de vetstof en laat ze even meebakken.
  • Meng de uisnippers met de kruiden en bak ze op een zachter vuur tot ze mooi bruin en zacht zijn.
  • Voeg de gember toe en laat alle smaken samenkomen.
  • Roer de blokjes tomaat door de uien en laat ze wegsmelten.
  • Kruid met zout, kurkuma, garam masala en fenegriek.
  • Voeg de gare kikkererwten toe, samen met wat extra kookvocht en warm goed door. 
  • Van zodra de chana dal begint te brobbelen, mag je het vuur uitzetten.
  • Werk af met citroensap en verse koriander.
  • Schep de chana dal in 2 mooie kommetjes en dien op met basmatirijst en vers gebakken naanbrood.
TIP:

Fenegriek is onmisbaar in de Indiase keuken en niet te vervangen door iets anders.
Kikkererwten zijn voedzaam, vezelrijk en goed voor je. Gebruik ze eens wat vaker en ontdek de Indiase keuken.
De ingrediënten voor dit gerecht vind ik bij de Indiase winkel Salt 'n Pepper in Gent.

Reacties