Vislasagne

Foto Cathy Van de Moortele
Ik maak zo graag verse pasta en jullie staan blijkbaar verstomd over hoe makkelijk dat eigenlijk is. Per eitje (50 gr) neem je 100 gr pastabloem. Dat is het, niet meer dan dat.  Vandaag maak ik vislasagne. Ik heb pladijsfilets gekocht en gerookte zalm en heb nog kastanjechampignons in de koelkast staan. Het pastadeeg ligt te rusten, klaar om uitgerold te worden. De fles witte wijn mag ontkurkt worden na het fijnsnipperen van de sjalotjes. Ik ben er klaar voor. Leg de Stoves maar al aan, zodat we straks kunnen genieten van deze ovenschotel voor twee. Geef er nog een kruidensalade bij.

Wat hebben we nodig:
  • vers pastadeeg op basis van 1 ei en 100 gr pastabloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 laurierblad
  • 1 klein teentje look, gepeld en geplet
  • 3 peperbollen
  • 20 gr vetstof
  • 25 gr vloeiende bloem
  • peper en zout
  • 1 eetlepel gedroogde dragon
  • 1 visbouillonblokje, verkruimeld
  • 1 koffielepel vetstof
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 5 kastanjechampignons, in plakjes gesneden
  • 25 ml witte wijn
  • scheutje citroensap
  • 200 gr pladijsfilet, in stukken gesneden
  • 200 gr gerookte zalm, in plakjes
  • 30 gr Emmenthaler, geraspt
  • 20 gr Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het pastadeeg zoals beschreven in het recept en laat het 30 min afgedekt rusten.
  • Zet een steelpan met de melk, het laurierblad, de look en de peperbollen op het vuur en breng net niet aan de kook. Hou de melk warm.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan en roer er de bloem door tot je een mooie roux bekomt.
  • Zeef de melk en voeg hem in deeltjes toe aan de roer. Klop goed op na elke toevoeging tot je een gebonden witte saus hebt.
  • Kruid met peper en zout en dragon.
  • Los het bouillonblokje op in een beetje heet water en voeg het toe aan de saus. Hou de saus warm.
  • Laat wat vetstof smelten in een klein pannetje en fruit de sjalotjes aan.
  • Voeg de champignons toe en laat ze meebakken.
  • Blus met witte wijn en citroensap en laat het vocht praktisch wegkoken. 
  • Voeg de champignons en de pladijs toe aan de witte saus.
  • Verwarm de oven op 170°C hetelucht.
  • Rol de pasta uit tot op stand 6 (stand 9 is de laatste stand op mijn pastamachine) en snij de vellen tot lasagnevellen.
  • Boter een kleine ovenschaal in en schep er een beetje saus in.
  • Leg twee blaadjes lasagne op de bodem. 
  • Schep hierover wat saus met vis en dek af met gerookte zalm.
  • Ga zo door tot de vissaus en de lasagneblaadjes op zijn.
  • Eindig met lasagneblaadjes.
  • Meng de twee soorten kaas en strooi ze over de lasagne.
  • Schuif de ovenschaal 45 min in de oven.
  • Laat de lasagne 10 min staan voor je hem aansnijdt, zodat hij wat steviger wordt en je mooie stukken kan snijden.
TIP:

Je kan ook andere witte vis nemen.
Kijk welke ovenschaal je wilt gaan gebruiken en snij je lasagnebladen zodanig dat je ze niet teveel hoeft te overlappen.

Reacties