Gegratineerde prei-gebraadrolletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had een kruidengebraad gemaakt en had daar nog wat van over. Het gebraad heb ik in heel dunne plakjes gesneden (met de snijmachine) en gevuld met gestoomde prei. Met een lekkere kaassaus erover en dan gegratineerd in de oven...

Wat hebben we nodig:
  • 7 stronkjes prei van 7 cm, gewassen
  • 1/2 bouillonblokje, verkruimeld
  • 7 plakjes kruidengebraad, heel dun gesneden
  • 35 gr vetstof
  • 35 gr vloeiende bloem
  • 175 gr bouillon, heet
  • 175 gr melk, heet
  • peper en zout
  • vers gemalen nootmuskaat
  • 40 gr Nazareth kaas, geraspt
  • extra kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Stoom de stronkjes prei gaar boven water met daarin het verkruimelde bouillonblokje.
  • Rol de stronkjes prei in de plakjes gebraad.
  • Leg de preirolletjes in de schaal.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan en roer er de bloem door.
  • Laat de bloem even "meebakken" om de typische bloemsmaak kwijt te raken.
  • Roer mooi verder tot een gebonden roux.
  • Voeg de bouillon en melk in deeltjes toe en meng telkens goed, tot je een mooi gebonden saus bekomt. 
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Strooi de geraspte kaas over de preirolletjes en giet er dan de saus over.
  • Zet de ovenschaal 20 min in de warme oven.
  • Strooi nog wat extra kaas over de saus en zet de grill kort aan, zodat de kaas kan gratineren.
  • Serveer met gekookte aardappeltjes.
TIP:

Je kan de rolletjes op voorhand maken. Laat ze goed uitlekken vooraleer je er de saus over giet. Het gerecht zal iets langer in de oven moeten als het koud is voor je het er in zet.
Gebruik de bouillon van de gestoomde prei om je saus te maken.

Reacties