Gebraden fazant

Foto Cathy Van de Moortele
Nooit eerder klaargemaakt omdat ik niet goed wist wat ik met die vogel aan moest. Maar ik heb het erop gewaagd en met een geslaagd resultaat.

Wat hebben we nodig:
  • boerenboter
  • olijfolie
  • 1 fazant
  • peper van de molen
  • grof zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C heteluchtoven.
  • Laat wat boter en olie smelten in een zware pan, type Le Creuset.
  • Kruid de fazant rondom met peper en zout. Vergeet ook de binnenkant niet.
  • Bak de fazant aan alle kanten mooi bruin in de pan zonder hem te garen.
  • Schuif de fazant in de oven.
  • Bak de fazant 15 min en haal hem uit de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 175°C. Laat gerust de oven een beetje openstaan, om hem sneller te laten afkoelen.
  • Smeer wat extra boter over de fazant.
  • Stop een digitale thermometer in de fazant en schuif ze weer in de oven. Stel de thermometer in op 68°C. 
  • Laat de fazant rustig braden. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Haal de fazant uit de oven wanneer de kerntemperatuur bereikt is. (Reken hier ongeveer 1u voor.)
  • Dek losjes af met aluminiumfolie en hou de vogel warm.
  • Laat de fazant 15 - 30 min rusten, zodat het vlees tot rust kan komen en de sappen zich weer goed kunnen verdelen.
TIP:

Lekker met een dubbelgebakken aardappelen, kastanjechampignons, boontjes in spek, gewokte groentjes...

Reacties