Gebraiseerde varkenswangen

Foto Cathy Van de Moortele
Manman, hoe lekker is dit zeg. Als ik varkenswangen zie liggen in de koelbank, moet ik ze gewoon meenemen. Ik had er 14 mee deze keer, gewoon omdat ze zo lekker zijn en ik er twee bereidingen wou mee maken. Dat is te zeggen: de eerste bereiding om zo te eten en een tweede bereiding van de restjes. Hopelijk zijn er nog restjes dan...

Wat hebben we nodig:
  • 14 varkenswangen, op kamertemperatuur
  • peper van de molen
  • zout
  • 40 gr vloeiende bloem
  • olijfolie
  • 1 prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 1 grote wortel, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 4 tenen look, gepeld
  • 2 grote, rijpe tomaten, in blokjes gesneden
  • 125 gr kippenbouillon
  • 125 gr rode wijn
  • 125 gr madeira
  • 125 gr water
  • 2 koffielepels bouillonpoeder
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 blaadjes laurier
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Dep de varkenswangen droog met keukenpapier.
  • Leg de varkenswangen op een bakplaat en kruid ze aan beide zijden met vers gemalen peper en zout.
  • Strooi de bloem over het vlees en meng goed, zodat alle wangen een dun laagje bloem krijgen.
  • Laat wat vetstof smelten in een hete zware pot, type Le Creuset.
  • Eens de olie heet is, leg je de wangen naast elkaar in de pot (zorg dat ze elkaar niet raken). Leg niet alle wangen in 1x in de pot, maar neem je tijd. Teveel vlees in de pot zorgt ervoor dat het vlees niet mooi bruin kan bakken.
  • Bak het vlees aan alle kanten mooi bruin en haal het uit de pot.
  • Voeg wat extra vetstof toe en laat de prei, ui en wortel mooi kleuren en wat zachter worden.
  • Voeg de look en tomaten toe en laat die ook even meestoven op een medium vuur.
  • Na 15 min cutter je deze groenten fijn in een keukenrobot. Voeg de bouillon toe zodat je een dikke saus bekomt.
  • Leg de varkenswangen weer in de pot en giet de saus er over.
  • Blus met de wijn, madeira en het water.
  • Strooi het bouillonpoeder over het gerecht en werk af met rozemarijn en laurier.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het deksel op de pot en schuif de varkenswangen voor 8u in de oven, op 100°C (slowcooking stand). 
    Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Probeer dit gerecht een dag op voorhand klaar te maken. De saus zal nog extra smaak krijgen en dikker worden. Wil je het vlees toch op dezelfde dag serveren? Laat het dan nog een uurtje langer in de oven staan, zodat de saus nog wat kan indikken.
Heerlijk met verse pasta of aardappelpuree.
Door de groenten op voorhand te cutteren, hoef je na het garen het vlees niet uit de saus te vinden voor je de saus kan mixen. Je kan er ook voor kiezen om de groenten niet te cutteren en voor een chunky saus te gaan.
Ik heb de wangen geserveerd met verse pappardelle. Voeg wat pastakookvocht toe aan de saus, zodat de pasta makkelijker te mengen is met de saus en het vlees. Stamp het vlees een beetje fijner met een pureestamper.

Reacties