Havermoutkoekjes met chocolade

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had hele fijne havermout gekocht en dacht dat die wel lekker zouden zijn in een koekje. Ik heb duidelijk goed gedacht. Een krokant koekje, met aan één kant een laagje chocolade. De donkerbruine suiker in dit recept geeft een gecaramelliseerde smaak.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 185 gr donkerbruine suiker
  • 1 ei
  • 100 gr patisseriebloem
  • het merg van 1 vanillestok
  • snuifje zout
  • 1/2 snuifje natriumbicarbonaat
  • 150 gr fijne havermout
  • chocolade callets
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C en voorzie enkele bakplaten van bakpapier of vet je bakplaten lichtjes in.
  • Klop de boter romig. Gebruik hiervoor de K-klopper van de Kenwood.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op tot de suiker helemaal opgenomen is.
  • Meng het ei onder het beslag.
  • Zeef de patisseriebloem en voeg de vanille, het zout en het natriumbicarbonaat toe.
  • Meng de droge ingrediënten kort onder de natte.
  • Meng de havermout in 3x door de andere ingrediënten.
  • Schep kleine hoopjes deeg op de bakplaten en laat wat tussenruimte want de koekjes kunnen uitspreiden.
  • Bak de koekjes 15 min of tot de randjes lichtjes gekleurd zijn. Laat de koekjes nog iets langer in de oven als je ze heel krokant wilt.
  • Laat de koekjes 5 min afkoelen op het blik en schep ze dan over op roosters om helemaal af te koelen.
  • Smelt de chocolade callets.
  • Doop de helft van de koekjes in de gesmolten chocolade en laat ze drogen op waxpapier of lichtjes ingevet bakpapier. 
    Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Je kan zowel witte als bruine callets gebruiken bij deze koekjes, beiden komen tot hun recht.
Werk de chocolade dip af met versiering: nootjes, hagelslag, chocolade rocks melk, ...
Teveel callets gesmolten? Geen probleem. Giet de gesmolten chocolade op waxpapier in een dunne laag (gebruik een platte spatel om het uit te smeren) en laat drogen. Breek de chocolade en bewaar ze voor een volgende keer.
Probeer eens de Ruby chocolade callets van Callebaut. Een perfecte smeltchocolade die niet te zoet maar wel fruitig smaakt. Afgewerkt met streepjes pure chocolade of gevriesdroogde framboos. 

Reacties