Shepherd's pie
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in gelijke blokjes gesneden
- 2 eierdooiers
- klontje boerenboter
- vers geraspte Parmezaanse kaas naar believen (wees niet te zuinig)
- peper en zout
- vers gemalen nootmuskaat
- 1 eetlepel olie
- 350 gr américain (rundergehakt)
- 500 gr boerengehakt
- 1 ui, gepeld en geraspt
- 1 grote wortel, geschraapt en grof geraspt
- 1 teen look, gepeld en gesnipperd
- verse thijm, geritst
- verse rozemarijn, fijn gesneden
- verse peterselie, fijngesnipperd
- scheut Worcestershiresaus
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 200 gr tomatenpulp (ik hou zo van Mutti en die hebben deze kleine blikjes)
- 50 ml rode wijn
- 100 ml kippenbouillon, heet
- 50 gr diepvrieserwtjes
- extra Parmezaanse kaas
- Zet de aardappelen op in ruim, gezouten water en breng ze aan de kook.
- Zet een grote pan op het vuur en laat de olie warm worden.
- Bak de twee soorten gehakt rul. Blijf het vlees breken met een houten lepel, zodat je een kruimelstructuur krijgt.
- Voeg de ui, wortel, look en groene kruiden toe.
- Meng de tomatenpuree en de tomatenpulp onder het vlees en laat het even meebakken.
- Blus met rode wijn en kippenbouillon.
- Maak de saus goed warm en laat ze dan op een zacht vuurtje verder garen.
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een grote ovenschaal lichtjes in.
- Giet de aardappelen af eens ze gaar zijn en laat ze even uitdampen.
- Duw de aardappelen door een pureeknijper en meng ze met de eierdooiers, klontje boter en Parmezaanse kaas.
- Kruid de puree met peper, zout en verse nootmuskaat.
- Voeg de erwtjes toe aan de saus en schep om.
- Schep de saus over in de ovenschaal.
- Dek af met de aardappelpuree en met een kleine spatel zorg je ervoor dat de vulling helemaal weg zit, zodat die dampend heet kan worden.
- Rasp extra kaas over de puree en maak met je vork tekeningen in de puree als je graag een extra krokant korstje wilt.
- Schuif de schotel 20 min in de hete oven.
- Zet de grill nog even aan, tot de korst mooi gekleurd is.
- Laat de ovenschaal 10 min staan vooraleer je serveert. Pas op want je gerecht is bloedheet!
Bij deze shepherd's pie hoort gewoon Belgische pickles.
Reacties