Shepherd's pie

Foto Cathy Van de Moortele
De originele Britse versie vraagt om lamsgehakt. Niet zo makkelijk te verkrijgen hier (vaak enkel op bestelling), maar dat laat ik niet aan mijn hart komen. Deze keer heb ik gekozen voor een combinatie van rundergehakt en boerengehakt (varken). Lekker gekruid en vol smaak. Geef het vlees de tijd om op smaak te komen. Laat de saus gerust wat langer opstaan, je zal het je niet beklagen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in gelijke blokjes gesneden
  • 2 eierdooiers
  • klontje boerenboter
  • vers geraspte Parmezaanse kaas naar believen (wees niet te zuinig)
  • peper en zout
  • vers gemalen nootmuskaat
  • 1 eetlepel olie
  • 350 gr américain (rundergehakt)
  • 500 gr boerengehakt
  • 1 ui, gepeld en geraspt
  • 1 grote wortel, geschraapt en grof geraspt
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • verse thijm, geritst
  • verse rozemarijn, fijn gesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • scheut Worcestershiresaus
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 200 gr tomatenpulp (ik hou zo van Mutti en die hebben deze kleine blikjes)
  • 50 ml rode wijn
  • 100 ml kippenbouillon, heet
  • 50 gr diepvrieserwtjes
  • extra Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Zet de aardappelen op in ruim, gezouten water en breng ze aan de kook.
  • Zet een grote pan op het vuur en laat de olie warm worden.
  • Bak de twee soorten gehakt rul. Blijf het vlees breken met een houten lepel, zodat je een kruimelstructuur krijgt.
  • Voeg de ui, wortel, look en groene kruiden toe.
  • Meng de tomatenpuree en de tomatenpulp onder het vlees en laat het even meebakken.
  • Blus met rode wijn en kippenbouillon.
  • Maak de saus goed warm en laat ze dan op een zacht vuurtje verder garen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een grote ovenschaal lichtjes in.
  • Giet de aardappelen af eens ze gaar zijn en laat ze even uitdampen.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper en meng ze met de eierdooiers, klontje boter en Parmezaanse kaas.
  • Kruid de puree met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Voeg de erwtjes toe aan de saus en schep om.
  • Schep de saus over in de ovenschaal.
  • Dek af met de aardappelpuree en met een kleine spatel zorg je ervoor dat de vulling helemaal weg zit, zodat die dampend heet kan worden.
  • Rasp extra kaas over de puree en maak met je vork tekeningen in de puree als je graag een extra krokant korstje wilt.
  • Schuif de schotel 20 min in de hete oven.
  • Zet de grill nog even aan, tot de korst mooi gekleurd is.
  • Laat de ovenschaal 10 min staan vooraleer je serveert. Pas op want je gerecht is bloedheet!
TIP:

Bij deze shepherd's pie hoort gewoon Belgische pickles.

Reacties