Sjalotjessaus

Foto Cathy Van de Moortele
Heerlijk vind ik dat, zo'n smaakvolle saus die tijd gekregen heeft om diepte te ontwikkelen. Maak ze gerust op voorhand klaar. Serveer deze sjalotjessaus met Yorkshire pudding om de saus op te deppen, en een zondags gebraad.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boerenboter
  • 250 gr lange sjalotten, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 1 koffielepel rode wijnazijn
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 laurierblad
  • 650 ml vleesbouillon, heet
  • 4 koffielepels maïzena
  • 4 koffielepels koud water
  • peper en zout
  • 1 koffielepel oxo vleesextract
  • 1 koffielepel ijskoude boter (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie en de boter samen goed warm worden.
  • Doe de sjalotten in de pan en zet er een deksel op.
  • Laat de sjalotten 10 min op een mediumvuur zachter worden.
  • Voeg de rode wijnazijn, de suiker en het laurierblad toe.
  • Zet het deksel weer op de pot en laat de sjalotjes nog 5 min verder garen. 
  • Zet het vuur niet te hoog, want de sjalotjes horen niet te bruinen, enkel zacht te worden.
  • Voeg de bouillon toe en zet het vuur wat hoger zodat de bouillon goed heet wordt.
  • Los de maïzena op in het koude water en roer goed los, zodat er geen klontertjes zijn.
  • Voeg het maïzenapapje toe aan de hete saus en laat de saus mooi indikken.
  • Zet de saus op een lager vuurtje.
  • Kruid met peper, zout en oxo.
  • Laat de saus gerust enkele uurtjes op een laag vuurtje staan, zodat ze heel erg smaakvol wordt.
  • Net voor het opdienen verrijk je de saus met een klontje ijskoude boter, voor extra glans.
TIP:

Maak gerust een grotere hoeveelheid van deze saus en vries ze in porties in.

Reacties