Kruidengebraad
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1.3 kg kruidengebraad (Delhaize), op kamertemperatuur
- boerenboter
- olijfolie
- extra klontje boter
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C en laat een ovenschaal mee opwarmen in de oven.
- Zet een zware pan, type Le Creuset op een matig hoog vuur en laat er wat boter en olie in smelten. De olie zal ervoor zorgen dat de boter niet verbrandt.
- Van zodra het schuim van de boter verdwijnt, leg je het gebraad in de pan.
- Korst het mooi aan één kant voor je het omdraait om de andere kant te kleuren. Vergeet ook de zijkanten niet.
- Leg het gekleurde gebraad in de ovenschaal en leg er een klontje boter op.
- Stop de digitale thermometer in het vlees en stel de temperatuur in op 67°C. Wil je het vlees graag doorbakken (wat ik niet aanraad), ga dan max voor 71°C.
- Zet de schaal in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 180°C voor 15 min.
- Gaar het vlees daarna verder op 150°C voor het sappigste resultaat. Ik reken ongeveer 1u - 1u15 voor het vlees gaar is.
- Laat het vlees 15 min rusten in de schaal onder een tentje van aluminiumfolie. Sla deze stap niet over. Het helpt het vlees te ontsnappen de sappen worden weer mooi over het hele gebraad verdeeld.
- Snij het vlees in hele dunne plakken. Gebruik hiervoor een heel scherp koksmes of een elektrisch mes.
- De braadsappen gebruik je voor het maken van je saus.
Schep af en toe wat van de braadsappen over het gebraad.
Snij enkele gepelde uien, wortel en selder in grove stukken laat die meegaren met het vlees voor extra smaak.
Reacties