Toendra sandwichen

Foto Cathy Van de Moortele
In België kennen we allemaal de zondagse zachte sandwichen, zo typerend voor ons land. Luxebroodjes, licht en luchtig. Deze keer heb ik ze gemaakt met een nieuwe mengeling van Dossche Mills: Toendra. Toendra is een multigranenmeel, vol maïsbolletjes, zonnebloem- en pompoenpitten en geroosterde tarwekiemen.

Wat hebben we nodig:
  • 255 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 125 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 375 gr Toendra
  • 8 gr zout
  • 75 gr boter
Hoe gaan we te werk:
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en los hem op.
  • Stort de witte bloem en de Toendra op het vocht en laat de Kenwood het deeg 6 min mengen op lage snelheid.
  • Verhoog de snelheid met 1 tandje. Voeg het zout en de boter toe en laat het deeg nog 3 min verder kneden.
  • Bol het deeg op en laat het 25 min rusten. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Weeg het deeg af en verdeel het in porties van 50 gr.
  • Bol elk stukje deeg op en dek af met een handdoek. Laat de deegballetjes 15 min rusten.
  • Ontgas de deegballetjes.
  • Vorm puntjes (sandwichen) of bolletjes van de deegballetjes en leg ze op de bakplaten.
  • Dek af en laat de broodjes 90 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C.
  • Bak de broodjes 10 min.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen op roosters.
  • De broodjes horen zacht te worden.
TIP:

Bewaar de afgekoelde broodjes in een gesloten plastic zak, zodat ze mooi mals blijven.
Als je met hetelucht bakt, verlaag de temperatuur dan naar 220°C en zet alle bakplaten tegelijk in de oven. In een conventionele oven werk je plaat per plaat of je wisselt de platen halverwege de baktijd van plaats.
Dossche Mills heeft een groot assortiment meel en bloem. Ik koop mijn bakbenodigdheden bij Wittevrongel in Eeklo en ben heel tevreden van de resultaten.
Dit zijn hele leuke broodjes om te beleggen voor een feestje bijvoorbeeld.

Reacties