Toendra pistolets
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 285 gr water
- 25 gr verse gist
- 400 gr Toendra
- 100 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 10 gr boerenboter
- 8 gr zout
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood.
- Breek de gist in het water en los hem op.
- Stort de Toendra en bloem op het water en laat de Kenwood 7 min mengen op lage snelheid.
- Voeg de boter en het zout toe en laat nog 4 min kneden op een tandje hoger.
- Bol het deeg op en laat het 25 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Ontgas het deeg en verdeel het in 8 gelijke porties (ongeveer 100 gr per portie).
- Dek de deegballetjes af met een handdoek en laat ze 15 min rusten.
- Bol de deegballetjes opnieuw op. Dek ze af en laat ze 60 min rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 235°C.
- Zet de broodjes in de oven en verlaag de temperatuur naar 220°C.
- Laat de pistolets 18-20 min bakken.
TIP:
Voor stokbroden: neem porties van 200 gr en maak ze lang. Laat ze iets langer bakken dan de pistolets.
Toendra is een multigranen mengeling met zonnebloempitjes, maïsbolletjes, pompoenpitten en geroosterde tarwekiemen.
Ik heb van deze pistolets hamburgerbroodjes gemaakt met de Lékué vormen. Je drukt de balletjes platter met een pers, zodat ze niet zo bol staan.
Reacties