Boterkoekjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 350 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 5 gr zout
- 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- 1 koffielepel vanille extract
- 1 eierdooier en enkele druppels water
- kristalsuiker
- Verwarm de oven voor op 190°C. Voorzie enkele bakplaten van bakpapier en zet ze klaar.
- Zeef de bloem met de suiker.
- Klop de boter romig met de suiker.
- Voeg het ei toe en klop verder.
- Voeg ook het vanille extract toe.
- Klop de bloem in 3x door de natte ingrediënten.
- Maak een bal van het deeg en rol die uit tot een cirkel van enkele mm dikte.
- Leg de deegcirkel 10 min in de koelkast om op te stijven.
- Steek rondjes uit de cirkel en leg ze op de bakplaten. De koekjes lopen niet uit, dus ze mogen mooi naast elkaar liggen.
- Maak een crisscross patroon in elk koekje met een vork.
- Klop de eierdooier los met wat water en strijk de koekjes hier lichtjes mee in.
- Bestrooi elk koekje met wat suiker.
- Bak de koekjes 10 - 12 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
- Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaten en schep ze dan op roosters om helemaal af te koelen.
Bewaar de koekjes in een blikken trommel.
Reacties