Boterkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Deze keer een lekker boterkoekje. Het doet me een beetje denken aan die blikken dozen, waar tal van verschillende koekjes in zitten, gescheiden door papieren vormpjes.

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 eierdooier en enkele druppels water
  • kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Voorzie enkele bakplaten van bakpapier en zet ze klaar.
  • Zeef de bloem met de suiker.
  • Klop de boter romig met de suiker.
  • Voeg het ei toe en klop verder.
  • Voeg ook het vanille extract toe.
  • Klop de bloem in 3x door de natte ingrediënten.
  • Maak een bal van het deeg en rol die uit tot een cirkel van enkele mm dikte.
  • Leg de deegcirkel 10 min in de koelkast om op te stijven.
  • Steek rondjes uit de cirkel en leg ze op de bakplaten. De koekjes lopen niet uit, dus ze mogen mooi naast elkaar liggen.
  • Maak een crisscross patroon in elk koekje met een vork. 
  • Klop de eierdooier los met wat water en strijk de koekjes hier lichtjes mee in.
  • Bestrooi elk koekje met wat suiker.
  • Bak de koekjes 10  - 12  min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaten en schep ze dan op roosters om helemaal af te koelen.
TIP:

Bewaar de koekjes in een blikken trommel.

Reacties