Gratin Dauphinois in de slowcooker

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb al jaren een grote slowcooker in huis en gebruik hem dan ook regelmatig voor pulled pork bijvoorbeeld. Nu ik ook op mijn Stoves een slowcookfunctie heb, gebruik ik die vaker, vooral voor kleinere gerechten zoals deze gratin dauphinois. Je verwarmt de oven voor op 170°C, laat je gerecht even goed doorwarmen en dan zet je de pot (met deksel) met gratin voor een 4-tal uurtjes in de oven op de slowcookfunctie (100°C). Heerlijk is het, te weten dat jouw eten langzaam tot zijn recht komt.

Wat hebben we nodig:
  • 200 ml culinaire room
  • 50 ml kippenbouillon
  • verse nootmuskaat
  • peper van de molen
  • snuifje zout
  • oregano naar smaak
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 1150 gr aardappelen, geschild en in gelijke plakjes gesneden
  • 200 gr mozzarella cucina, grof geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de slowcookeroven voor op 170°C.
  • Vet een ovenvaste pot lichtjes in met wat boter.
  • Zet een pannetje op het vuur en warm daar de room op met de bouillon, de kruiden en de look. Zorg dat de vloeistof goed warm is (net niet koken).
  • Schik een laagje aardappelschijfjes dakpansgewijs in de pot.
  • Kruid met peper en zout.
  • Strooi een laagje kaas over de aardappeltjes en dek af met een nieuwe laag aardappelschijfjes.
  • Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn.
  • Overgiet met de hete vloeistof.
  • Zet een deksel op de pot en laat de gratin 30 min in de oven van 170°C staan. Laat hem dan rustig verder garen op de slowcookfunctie, gedurende 4u.
  • Verwijder het deksel, zet de oven uit en laat de pot nog een half uurtje in de oven staan, zodat de aardappeltjes een beetje vaster kunnen worden.
TIP:

Lekker bij een gebraad of varkenshaasje.
Doe de oven niet open tijdens het slowcooken. Hij verliest al snel zijn warmte en dan moet je extra tijd rekenen voor je gerecht klaar is.
Bij slowcooking heb je minder vocht nodig dan bij snelkoken. Zorg dat het vocht wel heel warm is voor je het toevoegt.

Reacties