Gratin Dauphinois in de slowcooker
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 200 ml culinaire room
- 50 ml kippenbouillon
- verse nootmuskaat
- peper van de molen
- snuifje zout
- oregano naar smaak
- 2 tenen look, gepeld en geperst
- 1150 gr aardappelen, geschild en in gelijke plakjes gesneden
- 200 gr mozzarella cucina, grof geraspt
- Verwarm de slowcookeroven voor op 170°C.
- Vet een ovenvaste pot lichtjes in met wat boter.
- Zet een pannetje op het vuur en warm daar de room op met de bouillon, de kruiden en de look. Zorg dat de vloeistof goed warm is (net niet koken).
- Schik een laagje aardappelschijfjes dakpansgewijs in de pot.
- Kruid met peper en zout.
- Strooi een laagje kaas over de aardappeltjes en dek af met een nieuwe laag aardappelschijfjes.
- Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn.
- Overgiet met de hete vloeistof.
- Zet een deksel op de pot en laat de gratin 30 min in de oven van 170°C staan. Laat hem dan rustig verder garen op de slowcookfunctie, gedurende 4u.
- Verwijder het deksel, zet de oven uit en laat de pot nog een half uurtje in de oven staan, zodat de aardappeltjes een beetje vaster kunnen worden.
Lekker bij een gebraad of varkenshaasje.
Doe de oven niet open tijdens het slowcooken. Hij verliest al snel zijn warmte en dan moet je extra tijd rekenen voor je gerecht klaar is.
Bij slowcooking heb je minder vocht nodig dan bij snelkoken. Zorg dat het vocht wel heel warm is voor je het toevoegt.
Reacties