Sticky chicken wings

Foto Cathy Van de Moortele
Ik koop ze graag in grote hoeveelheden, die kippenvleugels. Niet dat je er zoveel mee kan doen, want zoveel vlees hangt er in principe niet aan. Perfect voor bij een salade, als aperitiefhapje met een 
lekkere dipsaus en selderstengels (blue cheese: favoriet) of laat op de avond, bij een spannende film. Zorg dat je voldoende servetjes in de buurt hebben: het zijn niet voor niets sticky wings.

Wat hebben we nodig:
  • 10 kippenvleugels
  • 2 eetlepels olie
  • peper en zout
  • 40 gr sojasaus
  • 40 gr honing
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn
  • 1 eetlepel srirachasaus
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 stukje gember, geschild en geraspt
  • wit sesamzaad
  • zwart sesamzaad
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • chilivlokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zet een bakplaat met rooster klaar.
  • Doe de kippenvleugels in een kom en meng met de olie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schik de vleugels op de rooster en schuif de kippenvleugels 50 min de oven. Halverwege de baktijd draai je ze om met een keukentang.
  • Ondertussen maak je de saus klaar.
  • In een kleine steelpan meng je de sojasaus met de honing, azijn, sriracha, look en gember.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan 5 min op een zacht vuurtje reduceren.
  • Leg de vleugels weer in de kom die je eerder al gebruikte (spoel ze even om, zodat er geen vocht meer van de rauwe kip in zit) en overgiet ze met de sticky saus.
  • Leg de vleugels weer op de rooster en zet ze nog 3 min onder de grillstand.
  • Leg de vleugels op een plank of groot bord en bestrooi ze met wit en zwart sesamzaad.
  • Werk af met de pijpajuintjes en wat extra chilivlokjes voor extra pit.
TIP:

Ik heb deze vleugels geserveerd bij een kom Pad Thai met gegrilde paksoi.
Neem resterende vleugels mee naar je werk, voor een koude lunch.

Reacties