Hummus met gecaramelliseerde ui en gepofte knoflook

Foto Cathy Van de Moortele
Kan je je iets voorstellen bij de geur van gepofte knoflook? Wij zijn er hier gek op! Gepofte look brengt andere gerechten weer op smaak en zorgt voor een zoete toets. Denk daarbij aan de geur van gecaramelliseerde uien... De ideale partners voor deze kikkererwtenhummus. Doet me er aan denken, dat ik weer tahini moet halen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 volledige bol knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1-2 eetlepels olie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • het sap van 1 citroen
  • peper en zout
  • water
  • chilivlokjes
  • extra olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snij een deeltje van de bol knoflook weg, zodat je net de teentjes ziet zitten. De buitenste velletjes van de knoflook haal je weg, zodat je de tenen allemaal apart ziet zitten.
  • Zet de knoflook omgekeerd op een bakplaatje en besprenkel met de olie. Leg de rozemarijn erbij voor extra smaak en pof de knoflook 30 min of tot hij zacht is.
  • Laat wat olie goed warm worden in een pannetje.
  • Fruit de uien met de sjalotjes op een zacht vuurtje, maar laat ze wel mooi bruin worden.
  • Mix de uitgelekte kikkererwten met de tahini en het citroensap.
  • Knijp de teentjes look uit hun velletjes en voeg ze toe aan de kikkererwten, samen met de gecaramelliseerde uien. Mix kort.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg wat water toe als het cutteren niet vlot genoeg gaat.
  • Schep de hummus over in een kommetje. Werk af met een draai van de pepermolen, wat chilivlokjes en wat extra olijfolie.
TIP:

Serveer de hummus met crackers of als broodbeleg.
Mix de hummus zo glad als je zelf wilt. Hou wat kikkererwten apart voor de presentatie.

Reacties