Salade steak met geroosterde groenten

Foto Cathy Van de Moortele
Heerlijk boodschappen doen nadat we terug gekomen zijn van Florida. In mijn favoriete Delhaize weet ik alles liggen en het samenzoeken van wat ik wil, gaat dan ook vlot. Mijn kar is volgeladen en ik zit al boordevol ideeën voor de komende dagen.
Vandaag start ik met deze maaltijdsalade voor één. Ik heb het licht gehouden (er moeten wat overtollige Amerikaanse kilootjes af). Wil jij er graag wat brood bij? Feel free.


Wat hebben we nodig:
  • 5 radijzen, van het loof ontdaan en gehalveerd
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 7 mini groene asperges
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt
  • 5 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 takje verse thijm, geritst
  • 5 spinazie tortellini (of andere tortellini)
  • 1 filet pur
  • 3 kastanjechampignons, in plakken gesneden
  • 4 bladeren kropsla, gewassen en gedroogd
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1/2 teentje look, gepeld en geperst
  • enkele druppels vloeibare zoetstof (of een snuifje suiker)
  • 1/2 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Besprenkel de radijsjes met wat olijfolie. Kruid ze met peper en zout en leg ze op een bakplaatje.
  • Rooster de radijsjes 20 min, tot ze zacht en zoet zijn.
  • Vet ook de asperges, pijpajuin en tomaatjes lichtjes in met olijfolie. Kruid met peper en zout en strooi wat verse thijm over de tomaatjes.
  • Rooster deze groentjes de laatste 5 min mee met de asperges.
  • Kook de tortellini gaar in lichtgezouten water en spoel ze dan kort met koud water. Laat ze uitdruppen.
  • Bestrijk de filet pur met olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Laat een gietijzeren pannetje heet worden op het vuur.
  • Bak de steak 3 min aan beide zijden, zodat het vlees mooi gekorst maar wel nog rood is vanbinnen.
  • Laat de steak 10 min rusten en snij hem dan in plakken.
  • Bak de champignons kort aan in hetzelfde pannetje. Voeg wat extra vetstof toe indien nodig. Kruid met peper en zout.
  • Schik de sla in een grote kom.
  • Verdeel de sneetjes steak, de gegrilde groenten, de gebakken champignons en de afgekoelde tortellini over de sla.
  • Maak de vinaigrette en druppel zoveel mogelijk van deze dressing over je salade als je nodig vindt. De rest bewaar je in de koelkast voor een andere maaltijd.
  • Werk af met vers gesnipperde bieslook.
TIP:

Serveer de salade meteen.
Ik heb altijd zelfgemaakte tortellini en ravioli in de diepvriezer zitten. Zie je het niet zitten om zelf tortellini te maken, kijk dan in het versvak van de supermarkt wat ze aanbieden. Vries de niet-gebruikte tortellini in voor later.

Reacties