Quiche met zalm en prei

Foto Cathy Van de Moortele
Een standaard quiche: prei en zalm, ware het niet dat deze quiche een korst met pistachenootjes heeft. Leuke touch en zeker het proberen waard. In dit recept zal je teveel deeg hebben voor 1 quiche, maar je kan van de rest nog andere quiches maken en die invriezen voor een andere keer.

Wat hebben we nodig:
  • 65 gr gepelde, ongezouten pistachenoten
  • 350 gr patisseriebloem
  • 1 snuifje zout
  • 140 gr boerenboter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 100 - 115 gr water, ijskoud
  • 1 eetlepel olie
  • 1 jonge prei, schoongemaakt en in fijne ringetjes gesneden
  • peper en zout
  • 60 gr mozzarella, geraspt
  • 100 gr verse zalmfilet, in blokjes gesneden
  • 120 gr volle melk
  • 120 gr volle Griekse yoghurt
  • 1 ei, losgeklopt
  • dille
Hoe gaan we te werk:
  • Maal de pistachenoten in de keukenrobot. Er mogen nog wat stukjes inzitten.
  • Meng de noten met de bloem en het zout in de robot en voeg geleidelijk aan de stukjes boter toe.
  • Door de vulopening giet je net voldoende ijswater, tot je een samenhangend en niet plakkerig deeg bekomt.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens een uur in de koelkast.
  • Ondertussen laat je de eetlepel olie warm worden. 
  • Stoof de prei kort tot hij glazig is. Laat de prei zeker niet kleuren.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de prei afkoelen op een bordje.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ronde bakvorm (hoge rand) van 18 cm diameter in met boter.
  • Bebloem je werkvlak lichtjes en verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Rol één deel deeg uit tot een grote lap van 24 cm doorsnede
  • Leg het deeg in de bakvorm en druk het goed aan, zonder aan het deeg te trekken.
  • Rol met de deegrol over de bovenkant, zodat overtollig deeg afgesneden wordt.
  • Verdeel de prei over de bodem van de vorm en strooi er de kaas over.
  • Verdeel de stukjes zalm over de prei.
  • Meng de melk met de yoghurt en het ei. Kruid met peper en zout.
  • Giet dit beslag over de andere ingrediënten en strooi wat dille over de quiche.
  • Bak de quiche 50 min of tot ze mooi gekleurd en gaar is.
TIP:

Laat de quiche 15 min afkoelen in de vorm en serveer ze daarna.
Je kan de quiche zeker daags voordien maken. Laat ze volledig afkoelen in de vorm en laat ze dan opstijven in de koelkast. Warm de quiche de volgende dag weer op in een oven van 180°C tot ze warm genoeg is om te serveren. De quiche zal dan al wat steviger en makkelijker te snijden zijn.
Je kan quiche makkelijk invriezen. Bak ze af, laat ze helemaal afkoelen en trek ze dan hermetisch in een diepvrieszak. Verbruik binnen de maand.

Reacties