Steak tartare

Foto Cathy Van de Moortele
Voor iemand die niet echt zo'n vleesliefhebber is, vind ik steak tartare toch wel heel erg lekker. Met de hand gesneden uiteraard. Als ik het op de kaart zie staan, bestel ik heel graag een steak tartare, maar ik maak hem net zo graag zelf klaar. Vries het vlees kort in, zodat het makkelijker fijn te snijden valt. Uiteraard ga je voor een dagvers stukje kwaliteitsvlees.

Wat hebben we nodig:
  • 1 filet pure, een half uurtje diepgevroren
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1  eierdooier
  • 1 koffielepel kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • scheutje vers citroensap
  • peper van de molen
  • grof zout
  • 1 stronkje witlof, gesnipperd
  • 1 radijsje, gewassen en in flinterdunne plakjes gesneden
  • extra kappertjes ter afwerking
Hoe gaan we te werk:
  • Haal het lichtjes bevroren vlees uit de diepvriezer.
  • Snij het vlees in fijne brunoise met een scherp koksmes.
  • Meng het vlees met de mosterd, de helft van het sjalotje, de eierdooier, kappertjes, bieslook en het citroensap.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het versnipperde witlof in een kom.
  • Schik het vlees in een ring, druk goed aan met de achterkant van een lepel en haal de ring voorzichtig weg.
  • Werk af met radijs en kappertjes.
  • Maal nog wat peper over je steak tartare en dien meteen op.
TIP:

Maak steak tartare à la minute, om verkleuring tegen te gaan.

Reacties