Aardappeltjes in spek

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al nieuwe aardappeltjes in huis gehaald? Heerlijk, die kleine aardappelen. Ik maak ze graag klaar in de oven (zalig toch dat je geen aardappelen moet schillen?), met groentjes erbij, lekkere olijfolie, wat verse groene kruiden. Top!

Wat hebben we nodig:
  • 8 nieuwe aardappeltjes, gewassen
  • 8 reepjes ontbijtspek
  • 2 wortelen, geschraapt en in gelijke stukken gesneden
  • 1 rode ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 tenen look, gepeld
  • 3 takjes thijm, geritst
  • peper en zout
  • olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Omwikkel de aardappeltjes met spek en leg ze in een ovenkom waar een deksel op past.
  • Schik de stukken wortel, de uien, look en thijm tussen de aardappeltjes.
  • Kruid met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie.
  • Zet het deksel op de kom en laat de aardappeltjes gaar worden. Reken hier ongeveer een uurtje voor en check af en toe op gaarheid.
  • Wil je het spek graag krokant? Haal het deksel weg naar het einde van de gaartijd en laat de aardappelen nog even verder bakken.
TIP:

Leg er ook stukken pastinaak tussen.
Nijp de tenen look plat na het garen en geniet van het aroma op de aardappelen.
Voor dit soort gerechten gebruik ik graag mijn Emile Henry potato baker. Het deksel creƫert stoom tijdens het bakken, waardoor de producten niet uitdrogen. Je kan deze potato baker ook op het fornuis gebruiken (niet op inductie) en je kan er zelfs brood in bakken.

Reacties