Churros

Foto Lana Joos
Deze Spaanse lekkernij komt eindelijk eens aan de beurt. De oudste dochter vraagt er vaak naar en ze eet ook altijd churros als ze er de kans toe krijgt. Als snack, als ontbijt: ze vindt ze altijd lekker. Het beslag lijkt een beetje op beslag voor soezen. Spuit de churros met een spuitzak waarop een klein, getand spuitmondje bevestigd is en knip ze op grootte net voor ze het frituurvet raken. Hier komen ze:

Wat hebben we nodig:
  • 230 ml water
  • 50 gr boerenboter
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 125 gr patisseriebloem
  • 2 eieren
  • 100 gr kristalsuiker
  • 5 gr kaneel
  • 120 gr slagroom
  • 100 gr chocolade, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een steelpan, met de boter, het zout en de suiker.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg de bloem in 1x toe en meng heel goed met een houten lepel. 
  • Blijf goed roeren tot de bloemsmaak verdwijnt.
  • Zet de pan van het vuur en meng de eieren er één voor één onder. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen.
  • Laat het beslag even afkoelen.
  • Verhit de frituurpan op 180°C.
  • Voorzie een spuitzak van een grof gekartelde, maar niet te brede spuitmond.
  • Breng het beslag over in de spuitzak.
  • Knip de churros op een lengte van 10 cm.
  • Frituur de churros aan alle zijden.
  • Schep de churros op keukenpapier en laat ze uitlekken.
  • Meng de suiker met de kaneel.
  • Rol de churros door de kaneelsuiker en leg ze op een bordje.
  • Verhit de room en giet die over de gehakte chocolade.
  • Laat even staan en roer dan pas door tot een gladde saus.
  • Serveer de warme chocoladesaus bij de churros als dipsaus.
TIP:

Frituur niet teveel churros ineens, zodat de temperatuur van de olie niet zakt.
Eet de churros meteen.
Je zal niet alle kaneelsuiker nodig hebben. Bewaar de rest in een afgesloten bokaal voor op bv ontbijtpannenkoekjes of koekjes.

Reacties