De koekjes van Marie

Foto Cathy Van de Moortele
Superleuk als ik zo'n kleine helper in huis heb. Marie kwam een voormiddagje op bezoek en ze was al snel klaar om koekjes te bakken. Ze kon niet zo goed kiezen uit de vele vormpjes, maar dat was geen probleem, want er was deeg genoeg.
Lekker krokant en vol van smaak. Dit deeg is heel geschikt om uit te rollen en uit te steken. Ze lopen niet uit in de oven, dus je kan er heel veel kwijt op één bakplaat. Zorg dat je koekjes per plaat ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben, om de juiste baktijd te garanderen.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 400 gr bloem
  • het merg van 1 vanillestok
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter romig in de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op.
  • Voeg het ei toe en meng nogmaals tot een homogene massa.
  • Meng de bloem met het vanillemerg en voeg deze droge ingrediënten toe aan de natte.
  • Meng een laatste keer en niet langer dan nodig, zodat je geen taaie koekjes bekomt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Bebloem je werkvlak lichtjes.
  • Rol het deeg uit en steek zoveel mogelijk koekjes uit. 
  • Leg de koekjes op de bakplaten en bak ze 8 - 10 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Laat de koekjes nog even afkoelen op de platen en schep ze dan over op taartroosters om helemaal af te koelen.
TIP:

Je kan ook vanille extract gebruiken als je geen vanillestokken in huis hebt.

Reacties