Speltvolkorenmeelbrood met lijnzaad

Foto Cathy Van de Moortele
Ik bestelde eens een grote hoeveelheid lijnzaad, zonder te beseffen hoe groot die emmer wel zou zijn. Niet getreurd: brood kan wel wat lijnzaad verdragen. Dit prachtige vierkante brood bevat niet alleen Mistral (witte broodbloem), maar ook speltvolkorenmeel. Een volwaardig en gezond broodje en door de toevoeging van het lijnzaad, maak je ook je darmstelsel blij. Heerlijk met hartig beleg maar ook met zelfgemaakte bessenjam en echte boter.
Voor het eerst geprobeerd om het brood de tweede rijs in de broodbakbol in de koude oven te laten doen. Bijzonder goed meegevallen en verrassend resultaat. Mooie bolrijs en een krokant, luchtig brood.

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr water
  • 16 gr verse gist
  • 350 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 150 gr speltvolkorenmeel
  • 60 gr lijnzaad 
  • 9 gr zout  
  • 15 gr broodverbeteraar (of boter)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op in het water.
  • Stort de bloem en het meel over het vocht en meng.
  • Voeg het lijnzaad toe en laat de Kenwood 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg ondertussen het zout en de broodverbeteraar toe.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtejs ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Keer de kom om en laat het deeg er uit vallen. Duw het deeg plat met je vingers en bol het weer op.
  • Om er een vierkant brood van te maken, laat je de deegbal eerst 15 min rusten onder een handdoek op een met bloem bestoven werkblad.
  • Met de deegrol maak je nu een soort klaverblad, door je deegrol vanuit het midden naar boven toe te rollen, zodat je bovenkant plat wordt. Draai het brood een kwartslag en gebruik opnieuw je deegrol om het deeg plat te maken. Opnieuw een kwartslag, platmaken, opnieuw een kwartslag en platmaken. Je hebt nu een bol in het midden met 4 platte delen.
  • Maak de bol een beetje vochtig met de plantenspuit.
  • Vouw de eerste flap over de bol deeg. Vouw de tweede flap naar binnen, dan de derde en de vierde.
  • Nijp de naadjes mooi dicht en draai het deeg om. Je hebt nu een vierkant brood.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met wat extra bloem en leg hierop het vierkante brood.
  • Bestuif het brood met extra bloem en wrijf die mooi open.
  • Snij het brood in zoals jij dat leuk vindt. Ik heb deze keer gekozen voor een vierkant in het midden.
  • Zet de koepel op de schaal en laat het brood 15 min staan.
  • Schuif de broodbakbol in de koude oven en zet de temperatuur (hetelucht) op 240°C. Laat het brood 45 min bakken met de koepel en dan nog 8 min zonder de koepel of tot het mooi gekleurd en gaar is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan het brood ook 45 min laten rijzen in de broodbakbol. Leg dan de oven aan op 230°C (hetelucht) en schuif de broodbakbol in de hete oven. Laat het brood 35 min bakken met de koepel en nog 8 min zonder koepel.

Reacties