Pieterman

Foto Lana Joos
Een vis die ik nog niet eerder gegeten had en die je ook niet zo vaak in de schappen ziet. Of misschien omdat ik nog niet eerder deze prachtige zaak gevonden had?
Deze mooie visjes zijn niet zo onschuldig als je denkt. Ze hebben een heel venijnige stekel en wie ooit op een pieterman getrapt heeft (pietermannen graven zich in onder het zand), zal zich de uitermate pijnlijke steek goed kunnen herinneren. Het verwijderen van deze giftige pin, laat je best over aan de visboer zelf en ook het fileren van de vis is een werkje dat ik liever niet zelf doe (ik wil wel nog wat vis overhouden na het fileren). Voor 3 personen heb je zo'n 2 kg pieterman nodig, die je ter plaatse laat schoonmaken en fileren. Een aanrader!

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr pieterman, gefileerd
  • peper en zout
  • geklaarde boter
Hoe gaan we te werk:
  • Dep de visjes droog en kruid ze lichtjes met peper en zout.
  • Verwarm een antikleefpan en laat er wat geklaarde boter in smelten.
  • Bak de filets eerst op de velkant, gedurende enkele minuten, zodat ze wat kleur krijgen en draai ze dan om. Bak ze kort aan de andere kant.
TIP:

Serveer deze vis met bijvoorbeeld stovers (karnemelkpuree), handgepelde grijze garnalen, veldsla met sjalottenvinaigrette en duglérésaus.




Reacties