Spelt pizza met ansjovis of chorizo

Foto Cathy Van de Moortele
Eigenlijk is dit recept heel toevallig ontstaan. In mijn diepvriezer heb ik een Tupperware doos met daarin porties pizzadeeg, netjes apart verpakt. Ik heb ook een Tupperware doos met daarin porties spelt wrapdeeg, netjes apart verpakt. Net voor ik ging slapen, haalde ik twee porties van wat ik dacht pizzadeeg zou zijn, uit de vriezer en legde die in de koelkast om te ontdooien. Om 11u30 de volgende dag, warmde ik mijn kleinste oventje van mijn Stoves op, om de pizza's te gaan bakken en haalde het deeg uit de koelkast. En ja hoor... geen pizzadeeg, maar spelt wrapdeeg. Geen tijd meer om nog iets anders klaar te maken en ik dacht: ik probeer het gewoon. En wat een goed idee was dat! Heel lekkere pizzaatjes! Iets kleiner dan wat we gewend zijn, maar ik heb er nog een kleurrijke tomatensalade bij gemaakt en er was ook verse soep.

Wat hebben we nodig:
  • deeg voor spelt wraps
  • pizzasaus
  • pizzakruiden
  • mozzarella cucina
  • chorizo, in fijne brunoise gesneden
  • ansjovisfileetjes
  • Taste #5 Umami paste tomatenpuree (verrijkt met ansjovis, Parmezaanse kaas, champignons, olijven en tomaten)
  • chili vlokjes
  • olijfolie
  • verse basilicum, gescheurd 
    Foto Cathy Van de Moortele
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 240°C en laat je pizzasteen meeverwarmen.
  • Per pizza heb ik 2 porties deeg gebruikt. Je kan gerust 4 porties per pizza nemen, als je hem graag groter wilt. Ik vond de kleinere pizza's eigenlijk wel leuk.
  • Duw de porties deeg mooi uit tot een cirkel met je handen. Gebruik geen deegrol om pizza te maken. Voor de werkwijze: Dunne pizza.
  • Leg de pizza op bakpapier op een inschietplank en knip overtollig bakpapier weg.
  • Besmeer de pizza met pizzasaus (laat de randjes vrij), kruid met de pizzakruiden en beleg met de kaas.
  • De chorizo wordt pas op de pizza gelegd net voor hij klaar is, zodat hij niet te krokant wordt. Strooi er dan meteen ook nog wat extra kaas over.
  • De ansjovisfileetjes mogen er meteen op. Leg hier en daar een dotje Taste #5 Umami paste voor extra smaak. Kruid af met enkele chili vlokjes.
  • Besprenkel beide pizza's met wat olijfolie.
  • Bak de pizza's 8 min of tot ze mooi gekleurd zijn en de kaas mooi gesmolten is.
  • Leg nog wat extra chorizo op de chorizo pizza van zodra hij uit de oven komt.
  • Werk de ansjovis pizza af met gescheurde basilicum.
TIP:

Mijn Emile Henry pizzaplaten hebben hier al goed dienst gedaan. Ik heb zowel de rechthoekige als de ronde en ze staan garant voor krokante pizza's. De platen kunnen in de vaatwas. Als ze vuil zijn, laat ze dan eerst even gewoon weken in heet water met een scheut azijn. Je kan ze dan met een schuursponsje snel schoon krijgen.
De Taste #5 Umami paste is met geen enkele andere tomatenpuree te vergelijken. Ik heb ook de Bomba in huis, van dezelfde lijn. Zeer smaakvolle producten. Te koop bij oa Albert Heijn, van de lijn Laura Santtini.
Mozzarella Cucina vind ik de beste kaas om op pizza te gebruiken. Bij de ene pizza rasp ik hem grof (bv de chorizo pizza) en bij de andere trek ik hem gewoon in stukjes (bv de ansjovis pizza). Deze kaas gebruik ik enkel in warme bereidingen: lasagne, over spaghetti, pizza, broden met kaas in, ... Je vindt hem in de betere supermarkten. Ik heb er ook altijd in de diepvriezer liggen. Je kan hem bevroren ook raspen.




Reacties